Τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια εξέθεσαν στο υπουργείο Παιδείας οι εκπρόσωποι 20 φοιτητικών συλλόγων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συμφοιτητές τους από τη Θεσσαλία.

Οι φοιτητές συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Οδ. Ζώρα, ο οποίος -όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν- δεσμεύτηκε μόνο σε τρία από τα αιτήματά τους:

1. Να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στη σχολή που επιθυμούν όλοι οι πληγέντες φοιτητές από τη περιοχή της Θεσσαλίας.

2. Να δοθούν «κατ’ εξαίρεση» μετεγγραφές σε φοιτητές που έχουν σημαντικό πρόβλημα.

3. Να αποσταλεί οδηγία σε όλα τα ιδρύματα για την άμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες αλλά και την πιθανότητα αξιοποίησης υποδομών των ιδρυμάτων.

Η ανακοίνωση των φοιτητών

Την Τετάρτη 4 Οκτώβρη και μετά από πολλές πιέσεις πραγματοποιήθηκε συνάντηση από αντιπροσωπεία των 20 Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλόγων Εστιών της Αθήνας που συντονιστήκαμε στις αρχές του Σεπτέμβρη καθώς και της Ομάδας Θεσσαλών Φοιτητών της Αθήνας που συγκροτήθηκε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, με τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Οδ. Ζώρα και άλλα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας.

Ακόμα μια φορά τονίζουμε ότι είναι απαράδεκτη η άρνηση του Υπουργού Παιδείας κ. Πιερακάκη να μας συναντήσει και μάλιστα με δικαιολογία ότι «έχει φορτωμένο πρόγραμμα» ενώ η αίτηση έχει αποσταλεί στο υπουργείο εδώ και ένα μήνα! Στην συνάντηση οι εκλεγμένοι θέσαμε όλα τα κύρια αιτήματα και διεκδικήσεις που αφορούν τους φοιτητές αυτό το διάστημα ιδιαίτερα γύρω από το ζήτημα της Φοιτητικής Στέγης, τα αναγκαία μέτρα στήριξης των Θεσσαλών Φοιτητών, το ζήτημα των Μετεγγραφών καθώς και σειρά από προβλήματα που προέκυψαν με την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Καταφέραμε να αποσπάσουμε κάποιες δεσμεύσεις του υπουργείου: Να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στη σχολή που επιθυμούν όλοι οι πληγέντες φοιτητές από τη περιοχή της Θεσσαλίας. Να δοθούν «κατ’ εξαίρεση» μετεγγραφές σε φοιτητές που έχουν σημαντικό πρόβλημα. Να αποσταλεί οδηγία σε όλα τα ιδρύματα για την άμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες αλλά και την πιθανότητα αξιοποίησης υποδομών των ιδρυμάτων.

Μόνο ο δρόμος της συλλογικής αγωνιστικής συντονισμένης διεκδίκησης μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους είναι αυτός που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που συσσωρεύονται για τις σπουδές μας, να θέσει τις βάσεις για βελτίωση των όρων σπουδών. Συνεχίζουμε για να υλοποιηθούν τα παραπάνω, αφού ξέρουμε πως υπάρχει απόσταση από τα λόγια και από τις πράξεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και το υπουργείο προσπαθούν να ξεφύγουν από τις διεκδικήσεις μας!

Δεν θα τους αφήσουμε! Η αντιπροσωπεία του Υπουργείου προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποφύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα μας! Είναι εξοργιστικό να μας παρουσιάζουν ως μονόδρομο αυτή την κατάσταση στις σπουδές μας.

Τη στιγμή που μας λένε ότι «δεν υπάρχουν πόροι» εμφανίζονται για τους επιχειρηματικούς σκοπούς ενώ τα προβλήματα γιγαντώνονται και οι φοιτητές τα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα. Αλήθεια αυτό είναι το «σύγχρονο» και «καινοτόμο» πανεπιστήμιο;. Πιο συγκεκριμένα: Για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης ήταν προκλητικοί αφού επέμεναν ότι είναι αδύνατο να λυθεί το πρόβλημα λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν αναγκαίοι πόροι» φτάνοντας στο σημείο να μας πουν ότι πρέπει να επιλέξουμε ακόμα και ανάμεσα στον «φτωχό» και τον «πλημμυροπαθή» φοιτητή!

Μετά την πίεση των συλλόγων η αντιπροσωπεία του υπουργείου κατέληξε να μας καλέσει σε μια… «ακόμη συνάντηση» με την ηγεσία του Υπουργείου από κοινού με το ΙΝΕΒΙΔΙΜ που θα συζητηθεί το θέμα αφού ο Γ.Γ. επικαλέστηκε «άγνοια» για τις λεπτομέρειες του θέματος!

Στην ίδια ρότα κινήθηκαν γύρω και από το θέμα των πληγέντων της Θεσσαλίας, λέγοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε για το τι θα κάνει το υπουργείο, αφού οι πλημμύρες ήταν… «προχθές». Τι κι αν πέρασε ένας μήνας από τις καταστροφές, τι και αν τα ιδρύματα έχουν αποδεχτεί τις διεκδικήσεις μας, τι και αν πλημμύρισε για δεύτερη φορά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι συνάδελφοι μας δεν έχουν καν ξεκινήσει μαθήματα, το υπουργείο δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση πέρα από διάφορα «θα» και διαπιστώσεις των καταστροφών!

Ιδιαίτερα για το ζήτημα των Μετεγγραφών (που αυτές τις μέρες ξεκινάνε οι αιτήσεις) πέρα από την δέσμευση για «κατ’ εξαίρεση» μετεγγραφές η αντιπροσωπεία του υπουργείου υπερασπίστηκε τους απαράδεκτους κόφτες που ισχύουν για την κατάθεση και έγκριση της αίτησης (αριθμός μορίων μεταξύ τμημάτων κτλ) ενώ δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση στο αίτημα για έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τέλος όσον αφορά την έναρξη των μαθημάτων, το Υπουργείο «ομολόγησε» ότι η νέα χρονιά ξεκινάει με πάρα πολλά προβλήματα που θα εκφραστούν αφού τα Ιδρύματα μας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. Είναι ενδεικτικό των προθέσεων τους ότι ο ΓΓ μας είπε ότι το υπουργείο «δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει όλα», κρύβοντας ότι τελικά «δεν λύνει τίποτα» για τις ανάγκες μας αφού έχει προτεραιότητες τις επιχειρηματικές μπίζνες που καθημερινά ετοιμάζει όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μέσα από τους συλλόγους μας δυναμώνουν την διεκδίκηση για τα δίκαια αιτήματά μας! Τώρα χρειάζεται να κάνουμε δική μας υπόθεση την βελτίωση των όρων σπουδών μας. Δυναμώνουμε τη δράση και την άσκηση πίεσης για την υλοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών μας! Αυτές οι δεσμεύσεις, δείχνουν το δρόμο για τα επόμενα βήματα. Να οργανώσουμε τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη με κάθε τρόπο!

Τα αιτήματα των φοιτητών

Να αξιοποιηθούν άμεσα δωμάτια για να εισαχθούν στις εστίες όσοι φοιτητές κάνανε αίτηση.

Να αυξηθεί το φοιτητικό επίδομα και να διευρυνθούν οι δικαιούχοι. Να ανακοινωθούν επίσημα όλα τα μέτρα στήριξης των Θεσσαλών φοιτητών (δικαίωμα μετεγγραφής, έκτακτο επίδομα, εξασφάλιση στέγης). Να μην αφεθεί άλλο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην τύχη του.

Να πάρουν μετεγγραφή όσοι φοιτητές έχουν οικονομικό πρόβλημα, να ακυρωθούν τα απαράδεκτοι κριτήρια και οι κόφτες. Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Να εξασφαλιστεί για όλους τους πρωτοετείς η δωρεάν σίτιση και της μειωμένης τιμής κάρτας μεταφορών με επίδειξη φοιτητικού πάσο και βεβαίωσης σπουδών.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουμε και καλούμε όλους τους συναδέλφους από την Θεσσαλία να έρθουν τώρα σε επαφή με την ομάδα Θεσσαλών φοιτητών για να συντονιστεί η αλληλεγγύη και η οργάνωση της διεκδίκησης.

Όσοι έχουν κάνει αίτηση για στέγαση ή και δεν τα βγάζουν πέρα με το νοίκι και τα έξοδα, να συμμετέχουν στις επιτροπές για τη στέγαση, να έρθουν σε επαφή με τους Φοιτητικούς Συλλόγους.

Όλοι όσοι καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής να συντονιστούν και να συγκροτηθούν επιτροπές μετεγγραφέντων σε κάθε σχολή και τμήμα για να οργανωθεί η άσκηση πίεσης ώστε κανείς φοιτητής να μην παρατήσει τις σπουδές του αλλά και να μην χάσει το εξάμηνο σε περίπτωση μεγάλων καθυστερήσεων. Να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση όλων των παραπάνω.

ethnos.gr