Σε δήλωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφωνα Τσάτσαρου, για την αφυπηρέτηση του Εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου, διευθύνοντος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, αναφέρονται τα εξής: 

"Με αφορμή την αφυπηρέτηση από 1.7.2023 του Εισαγγελέα Εφετών και Διευθύνοντος την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλου, νιώθω την ανάγκη, έστω και όλως επιγραμματικά, να αναφερθώ δημόσια στο έργο του και την προσφορά του.

Ο κ. Δασκαλόπουλος κατά γενική ομολογία κόσμησε τη Δικαιοσύνη και πρόσθεσε υπεραξία στο ούτως ή άλλως ειδικού βάρους αξίωμα που κατείχε.

Ως Εισαγγελικός Λειτουργός, υπήρξε από τους πλέον διακεκριμένους πανελληνίως και τούτο χάρη στην ενθουσιώδη αγάπη του για το λειτούργημά του, την απόλυτη επιστημονική του επάρκεια, την νομική του ευφυία, το ψυχικό του σθένος και το απαράμιλλο ήθος του.

Ως Διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, επέδειξε όχι απλά ζήλο αλλά και αξιομνημόνευτη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των διοικητικών αρμοδιοτήτων του και συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης σε τοπικό επίπεδο.

Ενδεικτικώς και μόνον θα αναφερθώ στο γεγονός ότι επέτυχε τον εξορθολογισμό των χρονοδιαγραμμάτων εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων του Εφετείου Λάρισας, κατά τρόπονώστε να γίνει σημείο θετικής αναφοράς σε πανελλήνιο επίπεδο!

Ο Εισαγγελέας Σταμάτης Δασκαλόπουλος ανέκαθεν αντιλαμβανόταν τους Δικηγόρους ως ισότιμους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης. Από τη θέση δε που κατείχε, ενίσχυσε με θέρμη κάθε προοπτική συνεργασίας της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας με τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, με σκοπό πάντοτε τη λυσιτελή αντιμετώπιση ή διαχείριση των κοινών προβλημάτων ή ζητημάτων αντίστοιχα, του εισαγγελικού και του δικηγορικού σώματος.

Σήμερα, με αφορμή την αφυπηρέτησή του, θα ευχηθώ ειλικρινώς δύο πράγματα: Το πρώτο, το οποίο θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ, η προσωπικότητά του να αποτελέσει πηγή ουσιαστικής έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Το δεύτερο, σε προσωπικό ας μου επιτραπεί πια επίπεδο, να είναι πάντοτε υγιής και να απολαμβάνει τον απαλλαγμένο πλέον από τα βαριά υπηρεσιακά καθήκοντα χρόνο του, με τον ίδιο χαρακτηριστικό ενθουσιασμό που όλα αυτά τα χρόνια ασκούσε το λειτούργημά του!"