Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας URBACT IV, που προωθεί τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο δίκτυο «In4Green – Greener Industrial Cities», το οποίο στοχεύει να ενδυναμώσει και να αυξήσει την ικανότητα των συμμετεχόντων πόλεων και των τοπικών τους φορέων από βιομηχανικές περιοχές να ξεπεράσουν εμπόδια προς τη μετάβαση σε πιο πράσινες οικονομίες, παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικές και χωρίς αποκλεισμούς πόλεις.

Οι πόλεις που συμμετέχουν είναι η Avilés (επικεφαλής εταίρος) και η Sabadell από την Ισπανία, η Famalicão από την Πορτογαλία, η Dąbrowa Górnicza από την Πολωνία, το Salerno από την Ιταλία, η Žďár nad Sázavou από την Τσεχία, η Meath County από την Ιρλανδία, το Soligen από τη Γερμανία και η Bijelo Polje από το Μαυροβούνιο.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης (ενεργοποίησης) του δικτύου, πραγματοποιείται επίσκεψη από τον Επικεφαλής εμπειρογνώμονα του έργου κ. Jose Costero στις συμμετέχουσες πόλεις με στόχο την καταγραφή των τοπικών συνθηκών, των πολιτικών και των προκλήσεων που καλείται κάθε μέλος του δικτύου να αντιμετωπίσει στην πορεία του σχεδιασμού ενός συνεκτικού συνόλου δράσεων που θα συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση, λαμβάνοντας υπόψη και τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Η επίσκεψη εργασίας του επικεφαλής εμπειρογνώμονα στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η αρχική καταγραφή των προκλήσεων, των τοπικών συνθηκών, των καλών πρακτικών που δύναται να μεταφερθούν και στους υπόλοιπους εταίρους του έργου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις εργασίας με τοπικούς φορείς που θα συμμετέχουν κατά τη διάρκεια του δικτύου για την από κοινού διαμόρφωση δράσεων για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης. Ο κ. Costero κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας στην Λάρισα είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί αρχικά με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) κ. Γεώργιο Ρουπακιά και στη συνέχεια με την ομάδα του Πάρκου Καινοτομίας JOIST.

Οι δράσεις του έργου συνεχίζονται με την πραγματοποίηση της εναρκτήριας διακρατικής συνάντησης του έργου στις 25 και 26 Οκτωβρίου, στην πόλη Avilés.

Περισσότερα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου: https://www.larissa.gov.gr/el/enimerosi/europaika-programmata Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και προώθησης της Νέας Επιχειρηματικότητας του Δήμου Λαρισαίων τηλ. 2413-500237 και email: euprojects@larissa.gov.gr (Ευαγγελία Γκουντρουμπή).