Χθες το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης είχε, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, μακρά σύσκεψη με αγρότες από τις παρακάρλιες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή παραμένουν πλημμυρισμένα περίπου 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης στους αγρότες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση συνολικά με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, βρίσκεται, από την πρώτη μέρα, έμπρακτα δίπλα τους και υπενθύμισε ότι έχει εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αναλύθηκε το χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει ανακοινωθεί για εφαρμογή ειδικού μέτρου μέσα από το ΠΑΑ για ενίσχυση των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές.

Το Τεχνικό Δελτίο του έργου έχει ολοκληρωθεί. Το έργο του Συμβούλου έχει ανατεθεί στον κ. Δημήτρη Σοφολόγη - πρόεδρο της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Γεωπόνων - και αναμένεται σύντομα να ολοκληρώσει το παράρτημα του Τεχνικού Δελτίου με τις τιμές ενίσχυσης.

Τότε θα γίνει αποστολή του Τεχνικού Δελτίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σχετική διαβούλευση και έγκριση. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, η συμμετοχή των πληγέντων στο εν λόγω μέτρο θα γίνεται μέσω της δήλωσης καλλιέργειας ΟΣΔΕ - 2024, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση ξεχωριστού φακέλου δικαιολογητικών.

Ο υπουργός, τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια υπόθεση που επιλύεται σε λίγους μήνες, αλλά απαιτεί χρόνο. Και υπενθύμισε ότι το πολύ μέσα στον Μάρτιο, η HVA International θα έχει παραδώσει το master plan για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, οι παραγωγοί των παρακάρλιων περιοχών έχουν λάβει τις προκαταβολές αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και οικοδεσπότης της συνάντησης, Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος δήλωσε σχετικά: «Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με τους αγρότες των πληγέντων παρακάρλιων χωριών. Η κυβέρνηση με σοβαρότητα αντιμετωπίζει τις συνέπειες ενός πρωτοφανούς, και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καιρικού φαινομένου.

Το κλιμάκιο με επικεφαλής των ΥπΑΑΤ κ. Αυγενάκη ενημέρωσε ενδελεχώς τους παραβρισκόμενους για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει και τα μέτρα που υλοποιεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής που έπληξε την περιοχή μας αλλά και για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πληγέντες παραγωγοί».

Στη σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο, μετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, ο γ.γ. Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι βουλευτές Λάρισας Χρήστος Κέλλας, Χρήστος Καπετάνος και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ - Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης και του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας HVO International Μιλτιάδης Γκουτζούρης.