Ένας χρόνος

Πόνος βουβός και κόσμος πολύς στις χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών. Η πληγή είναι ακόμα ανοιχτή. Το “γιατί” δεν έφευγε από τα χείλη κανενός.
Και αν το μερίδιο ευθύνης του σταθμάρχη είναι αναγνωρισμένο, αξίζει να σταθεί κανείς στο απόσπασμα της νέας δίωξης που ασκήθηκε σε 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ: «Εάν η σύμβαση 717/2014 είχε εγκαίρως και στα αρχικά συμβατικά πλαίσια ολοκληρωθεί, θα αποφεύγονταν μετά βεβαιότητος η επέλευση του δυστυχήματος». Ένα άλλο «εάν», αυτό των Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων, ξυπνά ακόμα περισσότερα «γιατί»: «Αρκούσε μόνο η φωτοσήμανση για να είχε αποφευχθεί η σύγκρουση».
Με άλλα λόγια οι εκάστοτε κυβερνώντες έστησαν ένα “φαγοπότι” εικοσαετούς διάρκειας, εντούτοις έργο (ολοκληρωμένο) δεν παρέδωσαν.
Κατά τα άλλα, Εξεταστική …

& Τρομοκράτες της συμφοράς (έτσι κι αλλιώς) αυτοί που πιάστηκαν στην Αθήνα. Ήθελαν να βάλουν βόμβα στο σπίτι του διευθυντή φυλακών Λάρισας, αλλά έκαναν λάθος και την έβαλαν σε άλλον. Μη σου τύχει…

Change…

Ότι ο Κασσελάκης ετοιμάζει νέο κόμμα, εντελώς διάφορο του ΣΥΡΙΖΑ, για να το λανσάρει στην πολιτική αγορά δεν το κρύβει ούτε ο ίδιος, κάθε άλλο.
Υπό την έννοια αυτή το συνέδριο του βγήκε. Κέρδισε ακόμα και τον ίσκιο του προκατόχου του Αλέξη, που έπαιξε το πολιτικό του κεφάλαιο ως υποβολέας µιας «εκκαθάρισης», χωρίς, όπως αποδείχθηκε, να έχει το σχέδιο ή την ισχύ να την επιβάλει.
Αυτό που δεν κέρδισε ο νέος πρόεδρος είναι εσωκοµµατική ηρεµία.
Όπως σημειώνει ο Μιχάλης Τσιντσίνης «τα περισσότερα ηγετικά στελέχη επέλεξαν να κρατήσουν τις µύτες τους και να παρατείνουν την ανοχή τους προς το πρόσωπό του, επειδή φοβήθηκαν ότι µπορούσε να αντλήσει νέα νοµιµοποίηση από ένα ακροατήριο διαπαιδαγωγηµένο στον λαϊκισµό και να τους προσπεράσει εντελώς. Ανάµεσα στις κεφαλές της παλαιάς φρουράς δεν βρέθηκε ούτε ένας να ανταγωνιστεί τον αδέξιο δηµαγωγό…».


Η δίκη

Ατυχέστατη θεωρεί την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας ότι η δίκη των Τεμπών θα εκκινήσει τον προσεχή Ιούνιο, καθώς, όπως επισημαίνει, η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Εκφράζει μάλιστα την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι, βάσει του νέου νόμου, η ποινική δικογραφία της υπόθεσης θα αχθεί στο ακροατήριο με απευθείας κλήση, χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία δικαστικών συμβουλίων και βουλευμάτων που «φιλτράρουν» τα αποδεικτικά στοιχεία…
Πρωτότυπη η ανακοίνωση των δικηγόρων. Αν κρίνουμε από την πυρκαγιά στο Μάτι και άλλες μεγάλες υποθέσεις, το πρόβλημα είναι η καθυστερημένη εκδίκαση, ο κίνδυνος παραγραφής, και εν τέλει η μη απονομή δικαιοσύνης…


Τρυγώντας ψήφους

Για «ψηφοθηρικές µικρότητες» ψέγει τον Μάξιμο Χαρακόπουλο η Καθημερινή.
Του καταλογίζει ότι βγήκε προς άγραν ψήφων με όχημα την επιλογή του να καταψηφίσει τον γάμο των ομοφύλων. Ότι εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε πως µετά τα εγκαίνια του υπόγειου ιερού ναού της οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, στην ενορία του Προφήτη Ηλία στη Λάρισα, έσπευσαν οι πιστοί να τον συγχαρούν επειδή καταψήφισε το νοµοσχέδιο, ενώ συµπεριέλαβε και τα λόγια του µητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύµου, που έλεγε πως ο βουλευτής «έσωσε την τιµή της Λάρισας!». Με αυτόν τον τρόπο, όµως, το δελτίο Τύπου στοχοποιεί στο πλήθος τους βουλευτές που υπερψήφισαν. Και αυτό δεν είναι καθόλου χριστιανικό, υποστηρίζει η εφημερίδα...
Θα εξομολογηθεί και θα το διορθώσει (λέμε εμείς…).

Εδώ θα γίνει η δίκη του τρένου. Είναι το συνεδριακό κέντρο στο campus Γεώπολις του πρώην ΤΕΙ στη Λάρισα. Η αίθουσα βρίσκεται δίπλα στα εστιατόρια και χωράει περισσότερους από διακόσιους καθήμενους ενώ διαθέτει βοηθητικούς χώρους με εσωτερική επικοινωνία για τις συνεδριάσεις των δικαστών. Εύκολη πρόσβαση, απέραντο πάρκινγκ.


Υδροπλάνα

Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν να μετράει αντίστροφα, μένει να φανεί εάν θα κερδηθεί το στοίχημα των πτήσεων με υδροπλάνα. Σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα υποτυπώδες δίκτυο υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων που θα επέτρεπε την πραγματοποίηση πτήσεων, αλλά καμία από τις εταιρείες που δρομολογούν πτήσεις δεν έχει ακόμη αποκτήσει άδεια εκτέλεσης δημοσίων μεταφορών.
Αυτή τη στιγμή, έχουν χορηγηθεί άδειες ίδρυσης και λειτουργίας μόνο σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα, ενώ οκτώ υδατοδρόμια, μεταξύ αυτών Βόλος και Σποράδες, αν και έχουν εξασφαλίσει άδειες ίδρυσης, παραμένουν χωρίς άδειες λειτουργίας.

@ Δυο μήνες συμπλήρωσε ο Μαμάκος στη καρέκλα του δημάρχου. Η Λάρισα είναι αναμφίβολα πιο καθαρή.


Χρυσή αλλαγή

Είναι ο δήμαρχος της τελευταίας στιγμής, κάτι σαν από μηχανής θεός. Για τον Νίκο Σακκά (των Τρικάλων) ο λόγος. Όταν ο Παπαστεργίου κλήθηκε, αιφνιδίως, να αφήσει το δημαρχείο και να πάει στην κυβέρνηση, ο γιατρός μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και χωρίς ζέσταμα πήρε το ματς. Πρόσφατα, στο συλλογικό όργανο των δημάρχων της Θεσσαλίας ξέσπασε κρίση και ο Νασιακόπουλος (Κιλελέρ) παραιτήθηκε μόλις εκλέχτηκε. Η θέση δεν πρόλαβε να χηρέψει. Κλήθηκε ο Σακκάς και ανέλαβε πρόεδρος της ΠΕΔ.
Αν τυχόν, στο μέλλον, ο Μητσοτάκης τραβήξει προς Ευρώπη και υπάρξει εμπλοκή στη διαδοχή του, ο Τρικαλινός θα ήταν μια καλή μεταβατική λύση και για το Μέγαρο Μαξίμου…


Πιστολιά…

Περισσότερα από 100.000.000 ευρώ απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος έχουν οι Τοπικοί Οργανισμοί Έγγειων Βελτιώσεων της χώρας, οι οποίοι καταναλώνουν το 37% του αγροτικού ρεύματος. Από δεκαετίας το φέσι. Μόνο στον Τύρναβο οι δυο ΤΟΕΒ, στο Μάτι και στην Αγία Σοφία, οφείλουν 5,7 εκ. ευρώ.
Θα τα παραλάβει ο νέος Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Έρχεται κρατώντας σφουγγάρι…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa