Του Θανάση Παιδή 

Οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν και το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για τη χώρα σε μια εποχή που οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη; Ποιος μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της στιβαρής διακυβέρνησης για την Ελλάδα; Μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και μια σύγκριση με το σήμερα είναι απαραίτητη για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με υπευθυνότητα.

Φεβρουάριος 2015: η χώρα διασύρεται διεθνώς με την αποτυχημένη στρατηγική διαπραγμάτευσης της επικίνδυνης λαϊκίστικης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ένα περιπετειώδες εξάμηνο που έπληξε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και δίχασε τη χώρα στο εσωτερικό, ακολούθησε. Μία περίοδος που έπληξε το κύρος της χώρας και την οικονομική ασφάλεια των πολιτών της, εξουθενώνοντας τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας τη μεσαία τάξη.

Φεβρουάριος 2023: η θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν θυμίζει σε τίποτα τη χώρα στην οποία τα διεθνή ΜΜΕ αναφερόταν ως αποτυχημένο κράτος. Η Ελλάδα βρέθηκε ως μοντέλο στα διεθνή πρωτοσέλιδα για τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ενίσχυσε τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναβάθμισε τη στρατιωτική της ισχύ. Αντιμετώπισε σθεναρά τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τον Έβρο. Ενδυνάμωσε τις σχέσεις της με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ με αποκορύφωμα τις αμυντικές συμφωνίες και την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο στην πράσινη ανάπτυξη, με τα ενεργειακά αυτόνομα νησιά και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η επιχειρηματικότητα σήμερα στην Ελλάδα δεν διώκεται, δεν δαιμονοποιείται, υποστηρίζεται. Ο τουρισμός απογειώνεται. Οι ξένες επενδύσεις αλλάζουν το τοπίο σε τομείς όπως η τεχνολογία. Οι αδύναμοι ενισχύονται. Το κράτος κερδίζει το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού και η σχέση του με τον κάθε πολίτη αλλάζει.

Λύθηκαν όλα μας τα προβλήματα και η χώρα είναι ένας παράδεισος; Όχι. Υπάρχουν αδυναμίες. Θα έρθουν και άλλες κρίσεις, ξεκινώντας από την Τουρκική προκλητικότητα, την επόμενη μέρα του Πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή μετάβαση, τον ανταγωνισμό για επενδύσεις κ.α. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της στιβαρής διακυβέρνησης απέναντι στις επόμενες κρίσεις και προκλήσεις; Ποιος μπορεί να διατηρήσει τα κεκτημένα και να αναβαθμίσει τη χώρα περαιτέρω σε όλους τους τομείς;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν αποδείξει ότι μπορούν να το κάνουν. Το έχουν κάνει ήδη. Το κύρος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ευρώπη και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, στις ΗΠΑ, η δυναμική του απάντηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η στρατηγική του για ανάπτυξη σε όλη τη χώρα ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και καινοτόμες προτεραιότητες αποτελούν εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα πολίτη: περισσότερη ασφάλεια, ανάπτυξη, προοπτική. Αποκατέστησε το πληγωμένο κύρος και τη φήμη της χώρας.

Ο νομός Λάρισας, ένας κατ’ εξοχήν νομός που χτυπά η καρδιά της γεωργίας, του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, των ενόπλων δυνάμεων, των επιστημών και της ανώτατης εκπαίδευσης, μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή μιας υψηλότερης τροχιάς για τη χώρα. Αυτή την αναβαθμισμένη τροχιά μπορούμε να την πετύχουμε μόνο με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.