Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας ΜΕΑΛ τίμησε την επέτειο Απελευθέρωσης της Λάρισας από τους Γερμανούς κατακτητές (23/10/1944) και αυτή της εθνικής επετείου (28/10/1940), συμμετέχοντας ενεργά στην εβδομάδα των εορτασμών του Δήμου Λαρισαίων, οργανώνοντας από τη Τρίτη 18 έως την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, εκπαιδευτικές επισκέψεις, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών, για τα σχολεία, τους πολίτες και φορείς της πόλης.
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης επισκέφτηκαν Δημόσια Σχολεία και Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 

Αρχικά, τα πρωινά από τις 18 έως τις 27 Οκτωβρίου, μαθητές και μαθήτριες τάξεων του ιδιωτικού Νηπιαγωγείου Βόλου «Άξιον Εστί», του 1ου, 10ου, 27ου, 43ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, του Δημοτικού Σχολείου Καλοχωρίου Τεμπών, της Σχολής Καραβάνα, των εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη, του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας, με την συνοδεία των δασκάλων και καθηγητών τους, συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη με τίτλο «Γνωρίζω το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της πόλης μου, μαθαίνοντας την σύγχρονη Ιστορία».
Οι μαθητές διδάχθηκαν βιωματικά την ιστορία του τόπου, την περίοδο 1941-44, ταξιδεύοντας στο χρόνο. Απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αφήγηση συνδέθηκε με εικόνες της εποχής.
Τα απογεύματα από τις 18 έως τις 27 Οκτωβρίου, οργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη για τους πολίτες και φορείς της πόλης με θέμα «Ειρήνη-Πόλεμος».
Στις 25/10 ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης πρόβαλε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου βίντεο στο οποίο παρουσιάστηκε συνοπτικά η ιστορία της κατοχής και της δράσης των αντιστασιακών οργανώσεων στη Λάρισα. Άνθρωποι που υπέστησαν δεινά, όπως πείνα, βασανιστήρια και εκτελέσεις, προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκομένους.

 

 

Στις 26/10 προβλήθηκε βίντεο από το 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ΣΔΕ, το οποίο υλοποιήθηκε από μαθητές του σχολείου, με θέμα «το παιδί και αντίσταση, παιδί και παιχνίδι, παιδί και σχολείο». Μετά την προβολή, ακολούθησε ξενάγηση για τους ενήλικους μαθητές και συνοδούς καθηγητές, που συνέδεσε το βίντεο με τα γεγονότα, την συμβολή της νεολαίας και των φοιτητών στην αντίσταση, ολοκληρώνοντας μία σφαιρική εμπειρία.
Στις 27/10 ξεναγήθηκαν οι ενήλικες μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου- τάξεις Λυκείου, με την συνοδεία των καθηγητών τους. Αναλύθηκε το πως αντιλαμβανόμαστε στις μέρες μας τους όρους εθνική κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη. Μία ιστορία που διηγείται την αγωνιστικότητα και αυτοθυσία των Θεσσαλών, με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη τους.
Οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Βαγγέλη Ρεμπάπη, Ιστορικό και Υπεύθυνο του Μουσείου.