Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, γιόρτασε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ένα σεμινάριο και βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Μουσεία νεότερου πολιτισμού & προληπτική συντήρηση» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 1ο ΔΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Η διευθύντρια του Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, σε συνεργασία με την συντηρήτρια Σταυρούλα Νάκου, μίλησαν στους σπουδαστές του τμήματος Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, για την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα της προληπτικής συντήρησης, τους τρόπους λειτουργίας των Μουσείων εν γένει και τις αρμοδιότητες που καλούνται να αναλάβουν στο μέλλον.

Οι σπουδαστές, αφού συμμετείχαν ενεργά και συζήτησαν σχετικά με την προληπτική συντήρηση που χρήζουν τα αντικείμενα ενός μουσείου, είδαν από κοντά μουσειακά αντικείμενα από διαφορετικά υλικά πριν το στάδιο της συντήρησης, αναγνώρισαν τις φθορές και ενημερώθηκαν για τις επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν.

Ειδική αναφορά έγινε στο πώς οι φύλακες μπορούν να αναγνωρίζουν σημάδια φθοράς επάνω στα αντικείμενα, που μαρτυρούν ότι πρέπει να αναφέρουν στους ειδικούς του Μουσείου, για να προχωρήσουν σε διαδικασίες συντήρησής τους.