Η Αντιδημαρχία Πολιτισμών & Επιστημών Δ. Λαρισαίων και οι εκδόσεις Πατάκη, συνδιοργαnώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Σταμάτη Μπέη “Το Γλωσσικό Ιδίωμα της Λάρισας”, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 18:30 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ράνια Βερέμη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λάρισας, ο Ευάγγελος Κουρδής, καθηγητής του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσα και Φιλολογίας στο ΑΠΘ και η Νικολέττα Τσιτσανούδη, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Συντονίζει τη συζήτηση, ο Χρήστος Μπεχλιβάνος, εκδότης, διευθυντής της εφημερίδας larissanet.

Το σύγγραμμα “Το Γλωσσικό Ιδίωμα της Λάρισας” του Σταμάτη Μπέη, Διευθυντή Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, αποτελεί μία σημαντική συμβολή στη μελέτη της Νεοελληνικής Διαλεκτολογίας και ειδικά για τα θεσσαλικά ιδιώματα, μέρος των οποίων αποτελεί το ιδίωμα της Λάρισας.

Σύνοψη

Η παρούσα μελέτη εντάσσεται απόλυτα στο πλαίσιο της νεοελληνικής διαλεκτολογίας και αποτελεί τη μοναδική σύγχρονη περιγραφή του ιδιώματος της περιοχής της πόλης της Λάρισας και των χωριών της άμεσης περιφέρειάς της, περιοχή για την οποία υπάρχει πρωτοφανής έλλειψη γλωσσικών δεδομένων.

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες περιγραφές ελληνικού ιδιώματος στην οποία καταγράφονται, με βάση τις αρχές της σύγχρονης επιστημονικής περιγραφής, τα σημαντικότερα φωνητικά, φωνολογικά, μορφολογικά και συντακτικά φαινόμενα και η μοναδική που αφορά θεσσαλικό ιδίωμα.

-στη διάσωση του ιδιώματος της Λάρισας, που βρίσκεται σε φάση υποχώρησης, και επιτρέπει την επαφή του αναγνώστη με τη γλωσσική πραγματικότητα παλαιότερης εποχής​

-στην καταγραφή και ταυτοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ιδιώματος της Λάρισας και φέρνει στην επιφάνεια φαινόμενα που δεν έχουν εντοπιστεί ή δεν έχουν περιγραφεί με σύγχρονους γλωσσολογικούς όρους​

-στη νεοελληνική διαλεκτολογία, με τη σύγκριση δεδομένων που επιτρέπουν την πληρέστερη διάκριση και ταξινόμηση των βορείων ελληνικών ιδιωμάτων.

«... Ουσιαστική και πρωτότυπη συμβολή στον τομέα τής νεοελληνικής διαλεκτολογίας. Προϊόν πρωτογενούς έρευνας, εμπλουτίζει αποφασιστικά τη γνώση μας για την τοπική ποικιλία τής Λάρισας και ανταποκρίνεται στην ανάγκη διάσωσης ενός κόσμου που χάνεται».

Από τον Πρόλογο του Χρήστου Κλαίρη.