Νέες απρόσμενες αλλά ευπρόσδεκτες παρενέργειες φέρεται να έχει το φάρμακο Ozempic για τον διαβήτη τύπου 2, το οποίο συνταγογραφείται πλέον στην Αυστραλία και αλλού για την απώλεια βάρους. Το σκεύασμα βρέθηκε ότι περιορίζει σημαντικά τη διάθεση για κάπνισμα, ποτό, ναρκωτικές ουσίες, ακόμη και σχετικά ανώδυνες εμμονές, όπως το να τρώει κάποιος τα νύχια του. Παρότι την ευπρόσδεκτη αυτή παρενέργεια δεν βιώνουν όλοι όσοι λαμβάνουν το φάρμακο, το συγκεκριμένο δείγμα ασθενών έρχεται να ενισχύσει μελέτες σε πειραματόζωα που έδειξαν ότι, πέρα από τον περιορισμό της όρεξης για φαγητό, η δραστική ουσία θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των εθισμών στον άνθρωπο.

Τέτοια φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη χορηγούνται ήδη από το 2005. «Μια από τις ιδιότητες της δραστικής ουσίας είναι ότι εμποδίζει την υπερβολική άνοδο των τιμών σακχάρου ύστερα από ένα γεύμα. Ενεργεί παράλληλα στον εγκέφαλο, περιορίζοντας την όρεξη», λέει η δρ Πρίγια Σουμιτράν του Πανεπιστημίου Μόνας στη Μελβούρνη. Υποδοχείς της ουσίας αυτής εντοπίζονται όμως και σε περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου οι οποίες ελέγχουν τις εθιστικές συμπεριφορές και την αντίδραση του οργανισμού στις ναρκωτικές ουσίες, όπως ο καπνός, το αλκοόλ και τα οπιοειδή. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων είχε συνδεθεί εδώ και μία δεκαετία με μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος, καπνού, κοκαΐνης και οπιοειδών, όπως το φεντανίλ. Ενα από τα φαρμακευτικά σκευάσματα βρέθηκε ότι ήταν πιο αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της όρεξης για τσιγάρο από ό,τι τα επιθέματα νικοτίνης.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται την ίδια ώρα οι ιατροί, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της λήψης Ozempic για απώλεια βάρους η πλειονότητα των ασθενών ανέκτησε τα ανεπιθύμητα κιλά όταν διακόπηκε η χορήγηση. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε εργαστηριακά σε πειραματόζωα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ειδικούς, ότι τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και διά βίου, προκειμένου να είναι αποτελεσματικά.

Reuters (Kathimerini)