Μια σημαντική εκδήλωση – αφιέρωμα στο Λαρισαίο συγγραφέα Μ. Καραγάτση, έναν από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της χώρας μας, πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων- Αντιδημαρχία Πολιτισμού, το Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας.

Η εκδήλωσή έχει τίτλο «Ο Καραγάτσης επιστρέφει στη Λάρισα» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και ώρα 19.00 στο «Χατζηγιάννειο» με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Ξεχωριστό γεγονός της εκδήλωσης θα είναι και η επίσημη ονοματοδοσία του 12ου Γυμνασίου Λάρισας – που εδρεύει στη συνοικία Αμπελοκήπων και καλύπτει ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Λάρισας – σε “12ο Γυμνάσιο Λάρισας – Μ. Καραγάτσης” με απόφαση που αναμένεται να επικυρώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. Η απόφαση λήφθηκε με αφορμή τα γενέθλια 40 χρόνων λειτουργίας του σχολείου στα ιστορικά Ταμπάκικα, τα οποία αποτελούν λογοτεχνικό χώρο στο έργο του Μ. Καραγάτση

Για τον συγγραφέα Μ. Καραγάτση (κατά κόσμο Δημήτρη Ροδόπουλο) έχουν κληθεί να μιλήσουν σπουδαίοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Δημήτρης Τάρλοου, εγγονός του συγγραφέα, ηθοποιός, μεταφραστής και από τους σημαντικούς σύγχρονους σκηνοθέτες της χώρας μας.

Θα μιλήσουν ακόμη η κα Λίζυ Τσιιμώκου, συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και η κα Χριστίνα Ντουνιά, ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν και δυο σημαντικές προβολές για την ζωή και το έργο του Μ. Καραγάτση.

Η πρώτη αναφέρεται σε αποσπάσματα από ταινία παραγωγής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση, όπου ακούγεται να μιλάει ο ίδιος ο Μ. Καραγάτσης η κόρη του Μαρίνα Καραγάτση και η Δέσποινα Βλαχοστέργιου – Βασβατέκη, που διηγείται στιγμές του μεγάλου συγγραφέα από τις καλοκαιρινές του διακοπές στη Ραψάνη, όπως τις αφηγήθηκε στην ίδια ο πατέρας της, Χρήστος Βλαχοστέργιος, στενός παιδικός φίλος του Καραγάτση.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ επιμελήθηκε ο κ. Δημήτρης Τάρλοου ο οποίος παρουσιάζει αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις του ιδίου βασισμένες σε έργα του Μ. Καραγάτση. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί και από μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια εποχής από την χορωδία του 12ου Γυμνασίου Λάρισας