Η επαρχία Φαρσάλων επλήγη καταστροφικά από τις πλημμύρες «DANEIL» και «ΕLIAS» τον Σεπτέμβριο του 2023, για ακόμη μια φορά μετά τον «ΙΑΝΟ» το 2021.

Ο Δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με την Φαρσαλινή αναπληρώτρια καθηγήτρια διαχείρισης έργων υποδομής στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών ΗZ της Ολλανδίας Δρ. Βάνα Τσιμοπούλου, εκπονεί εκπαιδευτικό ενημερωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί για να προστατεύσει τον κόσμο από πλημμύρες » και απευθύνεται στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.

Η έναρξη της ενημερωτικής ημερίδας έγινε την περασμένη Τετάρτη από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων. Εκεί τους υποδέχτηκε η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Φωτεινή Τουρσουνίδου η οποία τόνισε ότι θα συνεχίσουν με περιβαλλοντικές δράσεις και προγράμματα το 2024, συμπληρώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα πλέον και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην πρόληψη και αντιμετώπιση της.

Στόχος της είναι μέσα από δράσεις οι μαθητές να συμμετέχουν ενεργά και αποκτήσουν ενσυναίσθηση.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου υπογράμμισε ότι όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ιδιαίτερα οι μικροί μαθητές που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου.

Η Δρ. Βάνα Τσιμοπούλου παρουσίασε το θέμα «Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί για να προστατεύσει τον κόσμο από πλημμύρες ». Ανέλυσε δεδομένα για το πώς αντιμετωπίζεται η πλημμύρα στην Ολλανδία και στην Ιαπωνία, εξήγησε τις έννοιες τσουνάμι, πλημμυρίδα, κλιματική αλλαγή και τρόποι αντιμετώπισης αυτής.

Επίσης, παρουσίασε την κατάσταση και τα ποτάμια στο Δήμο Φαρσάλων. Έθεσε προβληματισμούς στους μαθητές για το πώς πρέπει συμπεριφερθούν σε μια μελλοντική πλημμύρα, αλλά και πώς θα προστατέψουν την οικογένεια τους.

Την ημερίδα παρακολούθησαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Χατζηπλή, Γιάννης Δημακόπουλος, Δημήτρης Γεωργαντζής και Χριστίνα Αγγελοσοπούλου, καθώς και η Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου, Πολιτικός Μηχανικός, κ. Ηλέκτρα Θελούρα.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων τις επόμενες ημέρες.