Από τη Θεσσαλονίκη και την Agrotica, στα μπλόκα και την Τρίτη στη Νίκαια της Λάρισας επιστρέφουν οι αγρότες, προκειμένου να αποφασίσουν εάν και με ποιο τρόπο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το κάλεσμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, το άνοιγμα «παραθύρου» από τον Βορίδη για νέα μέτρα στήριξης «από Σεπτέμβριο», φαίνεται ότι δεν έπεισαν τους αγρότες, οι οποίοι διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες ημέρες.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, στη Λάρισα, όπου θα συναντηθούν στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης οι εκπρόσωποι των μπλόκων από όλη τη χώρα, θα αποφασιστεί αυτό ακριβώς: Εάν οι διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου θα συνεχιστούν και, το βασικότερο εάν θα σκληρύνουν τη στάση τους και αν «θα αλλάξει η μορφή του αγώνα».

Δηλαδή εάν οι κινητοποιήσεις θα «περιέχουν» και το κλείσιμο των δρόμων, ενώ στο τραπέζι της πανελλαδικής σύσκεψης θα πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο οργανωμένης καθόδου των τρακτέρ στην Αθήνα.

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης των εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος -με δεδομένο ότι οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξαγγελίες του.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αυτή η συνάντηση δεν αναμένεται νωρίτερα από την πανελλαδική της Τρίτης. Στη Λάρισα, πάντως και στη συνάντηση των αγροτών, το «παρών» αναμένεται να δώσουν στελέχη της ΝΔ -κατά πληροφορίες θα μεταβεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης - για να καταγράψουν τα αιτήματα των αγροτών και να συζητήσουν μαζί τους, επιχειρώντας να αποτρέψουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους

Ωστόσο οι αγρότες φαίνονται αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους. Ενόψει της πανελλαδικής της Τρίτης, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας χαρακτηρίζει «ψίχουλα» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενώ ο πρόεδρος της Ενωτικης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλογών Καρδίτσας, Κώστας Τζελλας, αναφέρει ότι έφτασε η ωρα να λυθούν τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου.

«Μπροστάρηδες» των κινητοποιήσεων οι Θεσσαλοί, οι οποίοι χθες πέταξαν μέρος της παραγωγής τους στο δρόμο, έξω από την Agrotica, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τζέλλας λέει ότι, μετά την καταστροφή που έφερε η θεομηνία στη Θεσσαλία, «γίναμε άνεργοι αγρότες και κτηνοτρόφοι». Και τι διεκδικούν; «Θέλουμε τις ζωές μας πίσω, δεν θέλουμε να γίνουμε μετανάστες, θέλουμε να μείνουμε στα χωριά μας και να παράγουμε φτηνά προϊόντα για τον κόσμο».

Στο κεντρικό κάδρο των διεκδικήσεών τους, οι αγρότες βάζουν την τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο και, φυσικά, αλλαγή της ΚΑΠ -κάτι που αποτελεί το κεντρικό αίτημα των αγροτών από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους, από το Παρίσι στις Βρυξέλλες και σε όλες, σχεδόν, τις ευρωπαϊκές χώρες.

protothema.gr