Η ολοκληρωμένη πρόταση ανασυγκρότησης του πρωτογενή τομέα της χώρας με επίκεντρο τη Θεσσαλία, παρουσιάσθηκε από τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη, στο 2ο Περιφερειακό Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα.

Η σχετική μελέτη συντάχθηκε ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Στέφανου Κασσελάκη και του κ. Βασίλη Κόκκαλη από ομάδα επιστημόνων, ερευνητών και ακαδημαϊκών που ανάλυσε τους βασικούς συντελεστές της παραγωγής αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες τους διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα της χώρας και ιδιαίτερα της Θεσσαλίας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες «Daniel» και «Elias».

Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζουν οι παρακάτω:

Για τα καιρικά φαινόμενα:

Δημιουργία Μετρητικών δικτύων

Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης

Δημιουργία μόνιμης ομάδας εργασίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο

Για τα παρακάρλια:

α) Εξασφάλιση της βασικής ενίσχυσης για τα μη καλλιεργήσιμα χωράφια

β) Καταβολή αποζημίωσης για όλο το χρονικό διάστημα στις ακαλλιέργητες περιοχές ίση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας

γ) Πρόβλεψη με το μέτρο ΠΑΑ για απώλεια του πρασινίσματος

Για τη Γεωργική Γη:

Αποκατάσταση πλημμυρισμένων εκτάσεων, αρδευτικών και στραγγιστικών καναλιών.

Προστασία της Γεωργικής γης έναντι του ανταγωνισμού με άλλες χρήσεις με οριοθέτηση και αξιολόγηση σε κατηγορίες ποιότητας

Επικαιροποίηση του Εδαφολογικού Χάρτη της Θεσσαλίας

Δημιουργία αγρο-οικολογικών ζωνών και αναδιάρθρωση των καλλιεργειών

Δημιουργία Φορέα Εδαφοϋδατικών Πόρων για τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους και του νερού

Για το νερό:

Μελέτη διάνοιξης μίας δεύτερης διεξόδου του Πηνειού στο Αιγαίο μέσω σήραγγας προς Κεραμίδι για την εκτόνωση της πλημμύρας στο Αιγαίο.

Ρύθμιση της ζήτησης ώστε να είναι συμβατή με τα ανανεώσιμα υδατικά αποθέματα.

Εφαρμογή της λύσης του τεχνητού εμπλουτισμού.

Δημιουργία «Ταμείου Νερού» αποκλειστικά για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης των Υπόγειων και Επιφανειακών Υδατικών Συστημάτων.

Για τη φυτική παραγωγή:

Ζώνες/πυρήνες καλλιεργειών

Δημιουργία αγρο-κόμβων (agrohubs)

Δημιουργία Δημοπρατηρίου-ανταλλακτηρίου τιμών στη Λάρισα

Εισαγωγή νέων ποικιλιών

Για τη Ζωική παραγωγή:

Σχέδιο ένταξης περισσότερων εκμεταλλεύσεων στο μέτρο της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Αξιοποίηση μέτρων όπως η «καλή μεταχείριση των ζώων» , η «μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην προβατοτροφία», η «ευζωία», η «περιβαλλοντική διαχείριση των κτηνοτροφικών συστημάτων» που θα προσδώσουν υπεραξία στα προϊόντα.

Αξιοποίηση, με σχεδιασμό, των μέτρων στήριξης της μελισσοκομίας.

Για την εκπαίδευση προτείνεται η αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής και η λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας.

Για την οργάνωση του Πρωτογενή Τομέα της Γεωργίας

Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Χώρας για την ΚΑΠ

Ανασχεδιασμός της αγροτικής πολιτικής θέτοντας ως πρώτο στόχο την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και εξασφάλιση επαρκών ποσοτικά και ποιοτικά προϊόντων για τον καταναλωτή.

Τέλος, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειος Κόκκαλης, παρουσίασε την πρόταση νόμου «Υγιή Συνεργατικά Σχήματα» που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στην Βουλή.