Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, που συντονίζονται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων κινητοποιήσεων το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη, με περιοδείες στα χωριά και οργάνωση συσκέψεων, όπου συζητιούνται τα προβλήματα, το πλαίσιο των αιτημάτων και συγκεκριμενοποιούνται οι δράσεις του επόμενου διαστήματος.

Το σύνθημα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται από τη Θεσσαλία. Εκεί οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον δρόμο και συγκεκριμένα στον κόμβο Πλατυκάμπου, από τις 13 Δεκέμβρη.

Οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, μετά από σειρά πολύμορφων δράσεων, βγάζουν τη Δευτέρα 15 Γενάρη τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οργάνωσε σύσκεψη το Σάββατο 13 Γενάρη στον Ριζόμυλο. Παράλληλα οι αγρότες της Μαγνησίας θα βγάλουν τη Δευτέρα τρακτέρ σε πλατείες των χωριών.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ριζομύλου καλεί τους αγρότες της περιοχής να βγάλουν τα αγροτικά τους μηχανήματα την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στην Παλιά Εθνική Οδό Βόλου Λάρισας στο ύψος του Ριζομύλου και να συμμετέχουν στην μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου την Τρίτη 16 Γενάρη.

Στην μηχανοκίνητη πορεία στο Βόλο θα πάρουν μέρος και οι αγρότες του Αλμυρού θα πραγματοποιήσουν μηχανoκίνητη πορεία στον Βόλο. Στον προσανατολισμό των Θεσσαλών αγροτών βρίσκεται επίσης η πραγματοποίηση πανθεσσαλικής σύσκεψης μέχρι την Τετάρτη, με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα.

Οι αγρότες - κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

-- Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

-- ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

-- Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Με πληροφορίες από 902.gr