Έναν χρόνο μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, ο Εφέτης ανακριτής στη Λάρισα κάνει αγώνα δρόμου, προκειμένου να μην συμπληρωθεί το 18μηνο και αφεθούν ελεύθεροι, οι προσωρινά κρατούμενοι.

Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης που έχασε στο ίδιο δρομολόγιο τη σύζυγό του Βάσω είναι αυτός που έκανε μήνυση για την μεταφορά της σκηνής του εγκλήματος σε χώρο του ΟΣΕ

Όπως αναφέρει στον ΑΝΤ1: "Το συντονιστικό πολιτικής προστασίας έπρεπε να σηκώσει τα βαγόνια να συλλέξει τραυματίες και σωρούς και να τα αφήσει στη συνέχεια όπως είχαν μέχρι το τέλος της ανάκρισης... ο νόμος λέει ότι μέχρι το τέλος της ανάκρισης δεν αγγίζουν τίποτα"

Η έρευνα μετά το δυστύχημα δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς. Αστυνομία και Πυροσβεστική ήταν προσανατολισμένες πρώτιστα στη διάσωση επιζώντων με αποτέλεσμα σε αντίθεση με αεροπορικά δυστυχήματα να μην απομονωθεί σωστά ο χώρος της τραγωδίας .

Ο μηχανικός Κώστας Λακαφώσης συμβουλεύει κάποιες από τις οικογένειες των θυμάτων και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Κάποιες δειγματοληψίες στο σημείο έγιναν 29 μέρες μετά το ατύχημα, έγιναν στις 29 Μαρτίου ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει την 2η Μαρτίου".

Στις 3 Μαρτίου ούτε τρία 24ωρα μετά την τραγωδία, μπήκαν νταλίκες στον χώρο και άρχισαν να μεταφέρουν τα βαγόνια της μοιραίας αμαξοστοιχία IC 62 με γερανούς ενώ λίγο αργότερα το χώμα γύρω από τον τόπο του ατυχήματος μπαζώθηκε.

Όπως τονίζει ο Κώστας Λακαφώσης, "δεν έγινε κανένας αποκλεισμός του χώρου και η βιασύνη αυτή για την αποκατάσταση του χώρου οδήγησε σε βιαστική έρευνα για τα ανθρώπινα υπολείμματα..."

Στις 30 Μαίου 2023 ο Κώστας Λακαφώσης επισκέπτεται το χώρο του ΟΣΕ στο Κουλούρι και πάει κατευθείαν στο χώρο που βρίσκονταν τα αποκαΐδια του κυλικείου της αμαξοστοιχίας. Ψάχνει εκεί που πιστεύει ότι καθόταν η μέχρι και σήμερα αγνοούμενη Εριέττα Μόλχο και η παρέα της και επιβεβαιώνει ότι η έρευνα δεν είχε γίνει σωστά.

Όπως επισημαίνει, "όταν βρίσκουμε στις 30 Μαίου στο κυλικείο σε χώρο που ξέραμε ότι υπήρχε κάτι υπολείμματα από γενετικό υλικό τότε ξέρουμε ότι δεν ψάχτηκαν σωστά όλα όσα έπρεπε να ψαχτούν".

Στα μέσα Νοεμβρίου ο Λακαφώσης και μια ομάδα ακόμα ερευνητών με σκύλο ξαναψάχνουν στο Κουλούρι .Το αποτελέσματα χωρίς να αλλάζουν βασικές παραδοχές για τους νεκρούς αλλά και την αγνοούμενη εισφέρουν συγκεκριμένα ευρήματα:

28 δείγματα βιολογικού υλικού
4 κινητά τηλέφωνα
1 γυναικεία τσάντα .
2 ζευγάρια σκουλαρίκια .
2 τσάντες με κοσμήματα .
1 ρολόι .
1 μπρελόκ
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν σήμερα καταφέρει να αποτυπώσουν ακριβώς που καθόταν ποιο θύμα του τραγικού δυστυχήματος, αλλά και γιατί σώθηκαν αυτοί που σώθηκαν. Για παράδειγμα στο βαγόνι του κυλικείου όσοι κάθονταν δεξιά πλευρά όπου υπήρχαν μονά τραπέζια βγαίνουν ζωντανοί. Αντίθετα αυτοί που κάθονταν αριστερά, χάθηκαν. Εκεί, θεωρούν πλέον οι αρχές ότι καθόταν τόσο η Εριέτα Μόλχο όσο και ένα φιλικό της ζευγάρι.

Παρά την τεράστια προσπάθειά τους επί 11 μήνες οι ανακριτικές αρχές πρέπει τώρα να κάνουν πρόσθετες ανακριτικές πράξεις για κενά που δημιουργήθηκαν στην έρευνα από την αρχή .Αλλά και για κάποιες απαντήσεις ίσως να είναι πλέον πολύ αργά για να πάρουν.

Τάσος Τέλλογλου (ant1news.gr)