Λίγες μόλις ημέρες μετά την συγκλονιστική ομιλία της μητέρας της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, στην εξεταστική επιτροπή για την Τραγωδία των Τεμπών, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας σε βαθμό πλημμελήματος.

«Να έχει περαστεί από πάνω το χαλίκι και από πάνω περνούσαν την πίσσα. Αυτό δεν είναι παραποίηση του χώρου ενός εγκλήματος; Είναι δυνατόν να πάνε μετά οι πραγματογνώμονες στην άσφαλτο να κάνουνε τί; Να κάνουν τί; Να παίξουν μπάλα; Δεν είδα όμως έναν εισαγγελέα να αντιδρά! Είναι αλλιώτικοι οι νόμοι για τους πολίτες; Αλλιώτικοι για τους περιφερειάρχες; Αλλιώτικοι για τους υπουργούς;», δήλωσε η μητέρα του 20χρονου θύματος, Μαρία Καρυστιανού, ενώπιον της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή.

Κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη «δείχνει» ο Αγοραστός

Η δίωξη κατά του Κωσταντίνου Αγοραστού ήρθε μετά την εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε από τη μήνυση που κατέθεσαν 19 γονείς και συγγενείς θυμάτων, μεταξύ άλλων, και για αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, με το μπάζωμα που έγινε. Με τον πρώην περιφερειάρχη να δείχνει ως υπεύθυνους από την πρώτη στιγμή κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη.

«Ελπίζω η Δικαιοσύνη μόνη της να προχωρήσει πιο γοργά», λέει η Καρυστιανού

«Ελπίζω, τώρα, και εύχομαι η Ελληνική Δικαιοσύνη μόνη της να προχωρήσει πιο γοργά και πιο δυναμικά στις επόμενες ποινικές διώξεις γιατί, φυσικά, ο κύριος Αγοραστός δεν ήταν μόνος του και, ουσιαστικά, να αποκατασταθεί εν μέρει, έστω και τώρα, η βεβηλωμένη μνήμη των παιδιών μας», δήλωσε η κ. Καρυστιανού.

Από πλευράς του, ο Κώστας Αγοραστός ισχυρίστηκε ότι, «Οι όλες ενέργειες και ο ρόλος της Περιφέρειας, εξάλλου, σύμφωνα με τα παρακάτω καθοριζόμενα από το Ειδικό Σχέδιο και σε εφαρμογή του, είναι υποστηρικτικός και αφορά τη συνδρομή τους σε μέσα και υποδομές, όπως και πράγματι εξαντλήθηκε στην υποστήριξη των όσων νόμιμα αποφασίστηκαν κατά τις δύο έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας».

Τι λέει συγγενής θύματος «Δεν ξέραμε ποιος έδωσε την εντολή»

Στο OPEN μίλησε σχετικά ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος θύματος. «Μετέφεραν και τις αμαξοστοιχίες και ότι βιολογικό υλικό υπήρχε κάτω από τα τρένα, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην οθόνη και το μετέφεραν σε κάποιο άλλο χώρο. Πάλι χωρίς να ξέρουμε ποιος έδωσε την εντολή, αφαιρέθηκε χώμα περίπου 70 εκατοστών και με το ότι υπάρχει μία αγνοούμενη ακόμα δεν έπρεπε να συμβούν αυτά τα πράγματα», είπε. Στις μηνύσεις τους οι οικογενειών των θυμάτων καταγγέλλουν πως από τον σημείο στο οποίο κατέληξαν, μερικά από τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας μετά την μετωπική σύγκρουση, αφαιρέθηκαν μεγάλες ποσότητες χώματος.

«Καθυστέρησε πολύ η δίωξη»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά των συγγενών των θυμάτων που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου του 2023, η δειγματοληψία των εμπειρογνωμόνων ώστε να διαπιστωθεί η αιτία της μεγάλης έκρηξης κατά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών έγινε στις 29 Μαρτίου, δηλαδή 29 μέρες μετά το συμβάν και περίπου 25 ημέρες μετά το μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος. Ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων του δυστυχήματος, Γιώργος Ηλιόπουλος, υπογράμμισε πως, «η ποινική δίωξη ήταν κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από τις πρώτες ημέρες. Καθυστέρησε πάρα πολύ και, βέβαια, δε θα είναι μόνο ένα πρόσωπο που θα διωχθεί γιατί συμμετείχαν αρκετοί».

Τι λέει η αντιπολίτευση

Από πλευράς εκπροσώπων της αντιπολίτευσης έγινε λόγος για ανάγκη αναζήτησης των ευθυνών για την επιχωμάτωση του σημείου της τραγωδίας. «Πρέπει να ελεγχθεί ποιος έδωσε την εντολή της άμεσης επιχωμάτωσης, του άμεσου μπαζώματος της περιοχής», τόνισε ο Χάρης Μαμουλάκης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ να σημειώνει πως, «για το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος, όλοι νίπτουν τας χείρας τους, αλλά κάποιος έδωσε την εντολή και κάποιοι την υλοποιήσαν». «Το πρόβλημα δεν είναι ο Αγοραστός. Το πρόβλημα είναι αυτοί που έδωσαν την εντολή για να μπαζωθεί ο χώρος. Και αυτή η εντολή οδηγεί στο Μαξίμου», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

ethnos.gr