Ούτε και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου φαίνεται να υπάρχει ελπίδα να ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση για την υπόθεση με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, παρά τις εκτιμήσεις και τις προθέσεις των δικαστικών αρχών. Αιτία, όπως φαίνεται, είναι οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε διάφορες διαδικασίες οι οποίες ήδη καθυστέρησαν πολύ να ξεκινήσουν και σήμερα είναι «κολλημένες» μεταξύ εργαστηρίων και διαφόρων κρατικών φορέων.

Δεν υπάρχουν ακόμα απαντήσεις ούτε για τις δεύτερες χημικές αναλύσεις του εδάφους από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ούτε για την προσπάθεια ανάκτησης δεδομένων σκληρών δίσκων από τη ΔΕΕ, ούτε από τις εξετάσεις DNA που προέκυψαν από τα πρόσθετα ευρήματα, αλλά ούτε και απαντήσεις σε αρκετά επί μέρους ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες εκπαίδευσης μηχανοδηγών και σταθμαρχών, πυρασφάλειας και προδιαγραφών.

Επιπλέον, εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες έχει έλθει στην Ελλάδα ένα ιδιαίτερα σημαντικό έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με εκπροσώπους της νομικής εκπροσώπησης των οικογενειών των θυμάτων, θα έπρεπε να είχε ζητηθεί από την πρώτη στιγμή και όχι με τόση χρονική καθυστέρηση: είναι η (ιδιαίτερα αναλυτική, πολυσέλιδη κατά τις πληροφορίες) τεχνική έκθεση της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας η οποία απαντά στα ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές αιτίες της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε τη σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες ηλεκτρομηχανές με ακριβώς ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας, άρα εάν ισχύει η αρχική εκτίμηση της Hellenic Train (που τη συμμερίστηκαν στην πορεία και οι εκθέσεις της Πυροσβεστικής και αναφέρεται σε ανάφλεξη των ελαίων σιλικόνης των μετασχηματιστών), τότε οι συγκεκριμένες ηλεκτρομηχανές θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί ως εν δυνάμει επικίνδυνες για πρόκληση αντίστοιχης πυρκαγιάς, εφόσον χρησιμοποιούν τόσο εύφλεκτα υλικά!

Φυσικά, εάν αυτό δεν ισχύει, τότε εμμέσως θα αποδειχθεί η ύπαρξη άλλου, άγνωστου παράγοντα πρόκλησης της έκρηξης και της φωτιάς και αυτό θα οδηγήσει σε πιθανές νέες ποινικές διώξεις.

Συγγενείς θυμάτων κάνουν λόγο στο newsit.gr, για έρευνες που κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Το τελευταίο διάστημα, όπως μας λένε, βλέπουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και όπως τονίζουν όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει από την πρώτη μέρα και όχι 6 ή 8 μήνες μετά.

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου και στις 17.30 οι οικογένειες των θυμάτων θα βρίσκονται έξω από τη Βουλή σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει σκοπό να μην αφήσει την υπόθεση να ξεχαστεί….