Το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ απαντά στα τεκταινόμενα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25/7/2023 και στην απαράδεκτη "επίθεση" στον εκπρόσωπο του Τμήματος, όπως τη χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκησή του.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Είναι πλέον παραπάνω από βέβαιο ότι η δημοτική αρχή -τόσο ο δήμαρχος όσο και αντιδήμαρχοι και στελέχη της διοίκησης του Δήμου- αρέσκονται στη δημιουργία «αφηγημάτων» που τους βολεύουν και στο πλαίσιο αυτών, πλάθουν «ιστορίες για αγρίους».

Μη θέλοντας να τους χαλάσουμε το χατίρι, παραθέτουμε παρακάτω μια σύντομη ιστορία, ως πρόλογο της απάντησής μας, στα όσα απαράδεκτα και τραγελαφικά, έλαβαν χώρα για μια ακόμη φορά και σε άλλη μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 25η Ιουλίου.

Φέτος το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Ήταν 1η Νοεμβρίου του 1923 που ιδρύθηκε το ΤΕΕ. Μάλιστα στις πρώτες συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής συμμετείχε ως ακροατής και ο Πρωθυπουργός της χώρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Λίγες δεκαετίες αργότερα συμμετείχε υποχρεωτικά στο δημοτικό συμβούλιο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Κάτι που -δυστυχώς- σήμερα δεν συμβαίνει. Το ΤΕΕ και μέλη του -όλοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί- έχουν συμβάλλει καθοριστικά, στη διάρκεια αυτού του αιώνα, στην συνολική αναδιάρθρωση της χώρας, στην ανάπτυξη υποδομών και στην ευημερία των πολιτών και της κοινωνίας συνολικά, ως Σύμβουλος της Πολιτείας σε Τεχνικά Θέματα. Αυτόν τον ρόλο επιτελεί μέχρι και σήμερα, υπηρετώντας την αποστολή του  με συνέπεια. Ορισμένα παραδείγματα της πρόσφατης συμβολής του ΤΕΕ είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, το Κτηματολόγιο, οι Δασικοί χάρτες, οι e-άδειες, οι ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και σύγχρονα έργα υποδομών και μεταφορών. Πρόκειται για έργα που υλοποιούνται σήμερα με τη συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των μελών του.

Αυτή τη συμβολή και προσφορά δεκαετιών, η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων την αγνοεί επιδεικτικά, με την συνεχιζόμενη -σε σημείο εμμονής- πολεμική του κατά του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ. Είναι πραγματικά στενάχωρη για όλο τον τεχνικό κόσμο, αυτή η προσβλητική αντιμετώπιση του Τμήματός μας και των μελών του. Έχουμε φροντίσει να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ό,τι οι θέσεις που εκφράζει το ΤΕΕ, είναι αποτέλεσμα επιστημονικής εξέτασης των δεδομένων και της συνεπακόλουθης εξαγωγής αδιαμφισβήτητων τεχνικών συμπερασμάτων. Είναι ωστόσο προφανές, ότι σε κάποιους δεν αρέσουν αυτά τα συμπεράσματα -και άρα οι τεκμηριωμένες θέσεις του ΤΕΕ- γιατί αποδομούν το αφήγημά τους. Μάλιστα, είναι ακόμη πιο λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών τυγχάνει να είναι συνάδελφοι μηχανικοί, οι οποίοι -μπροστά στο αφήγημα- αφήνουν στην άκρη την επιστημονικότητα.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τον ιδρυτικό νόμο του ΤΕΕ: 

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ο κύριος Αχιλλέας Κέλλας συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25ης Ιουλίου, ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας προκειμένου να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τις απόψεις και θέσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ-ΚΔΘ, όπως και έπραξε. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς το video ώστε να διαπιστώσει τις επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Κέλλας από μέλη της Δημοτικής Αρχής. Επιθέσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως “bullying”, μιλώντας με σύγχρονους όρους!

Όταν δημότες, επιστημονικοί φορείς και επιχειρηματίες θέτουν ένα πρόβλημα σε έναν Δήμαρχο, το αυτονόητο θα ήταν να υπάρχει ανταπόκριση από τον πρώτο δημότη της πόλης. Να ενασχοληθεί  σοβαρά με το ζήτημα, να προσπαθήσει να συνθέσει και όχι να διχάσει. Δυστυχώς, ο κύριος Καλογιάννης και η ομάδα του, όπως έχουν κάνει δεκάδες φορές έως σήμερα, έτσι και τώρα καταφεύγει σε τακτικές “τραμπουκισμού” σε κάθε φωνή που τους ασκεί αρνητική μεν, εποικοδομητική κριτική δε, για τα «έργα» τους.

Αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με την αξιοπιστία του ΤΕΕ

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ένας συνάδελφος Διπλωματούχος Μηχανικός, ο κ. Σούλτης εν προκειμένω, να αμφισβητεί με αυτόν τον τρόπο, την εργασία συναδέλφων του, των μελών της σχετικής Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, οι οποίοι μάλιστα κατέχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα, κάτι που επιβεβαιώνει την έγκυρη επιστημονική μεθοδολογία και προσέγγιση επί του θέματος. Ο κ. Σούλτης τόλμησε να πει ό,τι «το ΤΕΕ έχει χάσει την αξιοπιστία του» γιατί δεν ζήτησε τα δεδομένα, για τη μελέτη που εκπόνησε, από τη δημοτική αρχή. Για να το κλείσουμε λοιπόν το θέμα: Τα δεδομένα που επεξεργάστηκε η Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ προέρχονται από (α) την ΕΛΣΤΑΤ, και (β) τα δεδομένα που αναφέρει ο μελετητής του ΣΒΑΚ στην μελέτη του, την οποία και βρήκαμε αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων! Ας μας πει λοιπόν ο κύριος Σούλτης, ποιά δεδομένα από αυτά αμφισβητεί!

Επιπλέον, πέρα από τα παραπάνω είναι τουλάχιστον λυπηρό ένας αντιδήμαρχος της πόλης να μιλάει έτσι για τους πολίτες της Λάρισας και ειδικά για τους κατοίκους της  περιοχής, λέγοντας ότι άγονται και φέρονται από το ΤΕΕ. Σε ποιους πιστεύει ότι απευθύνεται επιτέλους;

Αναφορικά με όσα ειπώθηκαν για το ΣΒΑΚ, το ζήτημα της στάθμευσης, τον Πηνειό και περί αλλαγής νοοτροπίας

Έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές τις απόψεις του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ για το ΣΒΑΚ, το ζήτημα της στάθμευσης και τον Πηνειό. Πέραν όλων όμως, είναι κοινή ομολογία πως το ΣΒΑΚ έχει δημιουργήσει προβλήματα στην πόλη. Προβλήματα που παραδέχονται πλέον όλοι οι πολίτες. Ως ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, από το 2020 ζητάμε να γίνει αναθεώρηση του ΣΒΑΚ, ώστε αυτά τα προβλήματα να θεραπευτούν. Για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ποιους στόχους πετύχαμε, πού δεν πήγαμε καλά, και να αναθεωρήσουμε και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, οι εκκλήσεις μας δεν έχουν εισακουστεί.

Το ΣΒΑΚ όμως θα επιφέρει και άλλα προβλήματα που σήμερα δεν τα βλέπουν οι δημότες. Προβλήματα που θα προκύψουν από τους επόμενους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, από την μετατροπή της πρ. Καλλιθέας σε συλλεκτήρια οδό, κλπ. Οι εμμονές ωστόσο, δεν κάνουν καλό σε κανέναν και σίγουρα όχι στην πόλη μας.

Η Δημοτική Αρχή, με τις παρεμβάσεις της, έχει δημιουργήσει χάος με την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, ενώ στο θέμα της στάθμευσης επικρατεί πραγματικά απελπισία. Απελπισία που πλέον αντιλαμβάνεται προφανώς και ο ίδιος ο δήμαρχος και γι’ αυτό σπεύδει -δύο μήνες πριν τις εκλογές- να παρουσιάσει «σχέδια» και μια εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λύσει -όπως λέει- το πρόβλημα του πάρκινγκ. Ένα πρόβλημα που από τη μια ο ίδιος έχει αναφέρει ότι δεν υφίσταται, από την άλλη όμως ο ίδιος παραδέχθηκε στην ομιλία του ότι το κυκλοφοριακό και το πάρκινγκ στην πόλη έχουν δυσκολέψει λόγω του διπλασιασμού των αυτοκινήτων τα τελευταία 10 χρόνια. Στην ίδια συνεδρίαση, βέβαια, μας είπαν ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ό,τι η Λάρισα είναι πόλη – πρότυπο και «πόλη των 15 λεπτών». Αναφορικά δε, με την εμφατική δήλωση του δημάρχου, ό,τι δεν θέλει αυτοκίνητα στο κέντρο της Λάρισας, απαντούμε -εξίσου εμφατικά- ό,τι με ευχολόγια και επικοινωνιακές ατάκες δεν πάμε μπροστά. Σίγουρα χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό που ζούμε σήμερα, για να γίνει η πόλη μας βιώσιμη και προσβάσιμη για όλους.

Όσον αφορά στην αλλαγή νοοτροπίας ο κ. Δεληγιάννης είπε ότι το αυτονόητο είναι να μην κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης αυτοκίνητα και ό,τι πρέπει οι πολίτες να αλλάξουν νοοτροπία. Του απαντούμε, ό,τι η αλλαγή νοοτροπίας δύναται να «επιβληθεί» μόνο σε ολοκληρωτικού τύπου καθεστώτα. Στις δημοκρατικές κοινωνίες η αλλαγή νοοτροπίας επιτυγχάνεται με επιχειρήματα, με καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και -κυρίως- με την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων σε προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή πολιτικών, όπως εν προκειμένω η μη κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

Εν κατακλείδι, για μια ακόμη φορά, συστήνουμε στην Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίζει το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και τους εκπροσώπους του με τον δέοντα σεβασμό που αρμόζει σε έναν θεσμικό φορέα και σύμβουλο της Πολιτείας και να πάψει να μας φορά «ταμπέλες» και να μας αντιμετωπίζει μέσα από τα “γυαλιά” της (μικρο)πολιτικής. Οι απόψεις μας στηρίζονται στην επιστημονικότητα και η έκφρασή τους γίνεται πάντοτε με τον πλέον θεσμικό τρόπο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Καλούμε -για μία ακόμη φορά- τη δημοτική Αρχή να σταματήσει να κωφεύει, να σταματήσει την πολεμική ρητορική προς το ΤΕΕ και να πάψει να προσβάλει με αυτόν τον τρόπο σύσσωμο τον τεχνικό κόσμο της περιοχής μας.

Η αλλαγή νοοτροπίας που ευαγγελίζονται οι κύριοι της δημοτικής Αρχής, οφείλει να ξεκινήσει από τον ίδιο το Δήμο. Άλλωστε -ειδικά- στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οι “τραμπουκισμοί” είναι απαράδεκτοι και ο (πολιτικός) πολιτισμός και η στοιχειώδης ευγένεια είναι επιβεβλημένα».