Στις 11 Μαρτίου 2024, η κ. Φλώρα Γουγουλιά, συνεργάτης του Δημοτικού Σχολείου Γόννων, πραγματοποίησε μια εξαιρετική δράση στη Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων, με τους μαθητές των Α' και Γ' τάξεων.

Η δράση, με τίτλο "Ταξίδι στη Συν-Αισθητική," ξεκίνησε με βασικές πληροφορίες για τον εμπνευστή και ιδρυτή της πινακοθήκης, Ζήση Παπαδημητρίου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό στις 8 Ιουλίου 2012, φιλοξενώντας μια πλούσια συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης.

Το παλιό κοινοτικό κατάστημα στην κεντρική πλατεία των Γόννων φιλοξενεί αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά, που ξεκίνησε να διαμορφώνεται το 1990 από το ζεύγος Κριστιάνε και Ζήση Παπαδημητρίου.

Ο επισκέπτης απολαμβάνει μια ποικιλία από εκατόν τριάντα πέντε έργα, δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Τα έργα αυτά προέρχονται από τις ετήσιες καλοκαιρινές εκθέσεις που διοργάνωνε με αγάπη το ζεύγος Κριστιάνε και Ζήσης Παπαδημητρίου στο πατρικό τους σπίτι στους Γόννους.

Η Πινακοθήκη προσφέρει μια ευρεία επιλογή σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας, οργανωμένη σε πέντε αίθουσες με θεματικές ενότητες.

Οι μαθητές/τριες, οδηγούμενοι από την κ. Γουγουλιά, περιηγήθηκαν στους χώρους της πινακοθήκης, ανακαλύπτοντας μέσα από τους πίνακες ένα μαγικό ταξίδι στην "συν-αισθητική." Τα έργα της μόνιμης έκθεσης αναδείχθηκαν ως πομποί συναισθημάτων, καθώς οι μικροί μαθητές αντάλλαξαν εντυπώσεις και ανέπτυξαν δικές τους ιστορίες, ερμηνεύοντας και δημιουργώντας συναισθηματικά τοπία.

Η δράση συνεχίστηκε με ομαδικά παιχνίδια, χρησιμοποιώντας πλαστικοποιημένες κάρτες που απεικόνιζαν πίνακες της έκθεσης, καθώς και παιχνίδι παρατηρητικότητας. Τέλος, τα παιδιά επισκέφθηκαν την αίθουσα της mail art, όπου καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο απεικονίζουν τον μύθο του Προμηθέα.

Το πρόγραμμα "Ταξίδι στη Συν-Αισθητική" αποτελεί ευγενική προσφορά προς την Πινακοθήκη Γόννων της θεατρολόγου Κατερίνας Βασδέκη, η οποία αξιοποιείται παιδαγωγικά με την βοήθεια της κ. Φλώρας Γουγουλιά, η οποία εθελοντικά καθοδηγεί τους/τις μαθητές/τριες στα μονοπάτια της τέχνης συμβάλλοντας στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόννων, κ. Αποστολίνα Σαΐτη, εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων, ευχαριστεί θερμά την κ. Γουγουλιά για την εξαιρετική αυτή δράση για την τέχνη και τα συναισθήματα.

Τους/τις μαθητές/τριες συνόδεψαν οι δάσκαλόι των Α' και Γ' τάξεων Παρασκευή Τσιούρβα και Γεώργιος Κυρίτσης.