Πάλι τα ίδια

Στη Θεσσαλία η κακοκαιρία Daniel έπνιξε κόσμο, πολλοί καταστράφηκαν οικονομικά, αλλά το κεντρικό κράτος μοιάζει να βρίσκεται εκτός (θεσσαλικής) πραγματικότητας παρά τις απανωτές επισκέψεις κλιμακίων.
Τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε νόμος για fast track διαδικασίες, ακριβώς για να μην χαθεί χρόνος στα έργα αποκατάστασης, αλλά φτάσαμε στα μέσα του Ιανουαρίου και δεν υπάρχουν ούτε μελέτες.
Μάλιστα αν πιστέψουμε αυτό που δήλωσε εργολάβος στο Capital.gr, ότι «μας είπαν ετοιμάστε τη μελέτη, αλλά μετά επανήλθαν λέγοντας σταματήστε μην κάνετε τίποτα» το πράγμα αποκτάει άλλη βαρύτητα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρόβλημα δεν είναι στα λεφτά, αυτά είναι εξασφαλισμένα, εντοπίζεται σε άλλη πηγή». Δηλαδή τι συμβαίνει; Δεν μπορούν να τους τα μοιράσουν; Μπορεί η κυβέρνηση να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση για ποιο λόγο σπαταλάει το χρόνο;
Μην τύχει μόνο και ξανάρθει η θεομηνία …

Ευδοκίμως

Ξεχωριστή η καριέρα του του Κωνσταντίνου Φλώρου στις ένοπλες δυνάμεις. Αρχηγός που συνδύαζε τη σύγχρονη γνώση με τα χαρακτηριστικά του πολεμιστή. Ενέπνεε εμπιστοσύνη στο στράτευμα, το’ λεγε η καρδούλα του. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τότε που οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούσαν να αγοράσουν ούτε βίδα και οι Τούρκοι χλεύαζαν και απειλούσαν, είχε απαντήσει από τα Γιάννινα με μια ομιλία – βάλσαμο: «το σκυλί που αλυχτάει να προσέχει γιατί θα φύγει δαρμένο με την ουρά στα σκέλια…».
Δεν αποκλείεται να τον δούμε να κατεβαίνει στις ευρωεκλογές. Στη Θεσσαλία πάντως έχει μόνο φίλους, από τα χρόνια της 1ης Στρατιάς.

Mamakos Insta

Άλλα κόλπα στα σόσιαλ από τον δήμαρχο Λαρισαίων Θανάση Μαμάκο.
Ανέβασε βίντεο στο Instagram σε γρήγορο τέμπο, "ντυμένο" με μουσική και λεζάντες, που τον δείχνει να φτάνει στο δημαρχείο για την πρωινή δουλειά. Η κάμερα τον ακολουθεί στη σκάλα (όχι ασανσέρ φυσικά) όπου χαιρετάει όποιον βρίσκει και μετά, αφού περάσει από τη γραμματεία, μπαίνει στο γραφείο του όπου βγάζει το σακάκι και ανοίγει το λάπτοπ. Την ίδια ώρα καταφτάνει και ο καφετζής με τον φρέντο. Σας το περιγράφουμε γιατί η ανάρτηση δεν επιτρέπει αναπαραγωγή του βίντεο. Φρέσκο και διασκεδαστικό πάντως, κάνει δουλειά, και μάλλον πρόκειται για επικοινωνιακό δάκτυλο Γιουρμετάκη.
Με αυτά και με αυτά ο Θανάσης δημιουργεί τάση. Δεν θα μας προκαλούσε εντύπωση αν βλέπαμε θεσσαλούς δημάρχους να προσέρχονταν το πρωί στα γραφεία τους κρατώντας σελφοκόνταρο …

Ηλεκτρικά ΙΧ

Είναι συγκλονιστικά όσα συμβαίνουν στη βιομηχανία του αυτοκινήτου, παγκοσμίως. Πρώτα απ’ όλα, οι αριθμοί: Το 2023, η παραγωγή αλλά και οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Κίνας, ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 30 εκατομμύρια μονάδες. Αριθμός-ρεκόρ. Η Κίνα εξήγαγε πέρυσι 4,91 εκατομμύρια οχήματα, άρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική Tesla πούλησε 1,81 εκ. αυτοκίνητα, ελαφρώς λιγότερα από την Audi που πούλησε 1,89 εκ. αυτοκίνητα – κυρίως - στην… κινεζική αγορά. Ο ηλεκτρισμός αλλάζει τη βιομηχανία του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο που μέλλοντος θα ξεχωρίζει για τον σχεδιασμό, την άνεση, την πολυτέλεια και όχι για τον κινητήρα του. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν κινητήρα. Έχουν μπαταρία. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κατασκευαστές δεν μπορούν να εξαρτούν την παραγωγική τους δυναμική από τις διαθέσεις της Κίνας για τις εξαγωγές μπαταριών και ημιαγωγών. Επομένως, η αυτοκινητοβιομηχανία της Δύσης εξαρτάται από τις δυνατότητες παραγωγής αξιόπιστων μπαταριών, όχι κινητήρων…

Η μουσική άλλαξε

Ο Κουρέτας άρχισε να επιβάλει την πολιτική του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες μουρμούρες στο εσωτερικό του οικοδομήματος. Ζήτησε όσοι είχαν κλειδιά από το πάρκινγκ να τα παραδώσουν και να το χρησιμοποιούν πλέον μόνο τα υπηρεσιακά οχήματα και οι αρμόδιοι. Ήδη κάποιοι διευθυντές κόβουν βόλτες στους γύρω δρόμους, βρίζοντας, μέχρι να βρουν θέση να παρκάρουν. Επιστρέφοντας με τα πόδια στο κτίριο ρίχνουν και μια ματιά στις πινακίδες των αυτοκινήτων στο πάρκινγκ της Περιφέρειας μήπως εντοπίσουν κάποιο ρουσφέτι. Αν βρεθεί άσχετο όχημα, η διαπόμπευση θεωρείται δεδομένη.
Πυγμή ο νέος περιφερειάρχης έδειξε όμως και προς τους δικούς τους, προς γνώση και συμμόρφωση. Όταν είδε την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Γαλλιού να επιθεωρεί τα εκχιονιστικά στη Σπηλιά Κισσάβου και να ανεβάζει φωτογραφίες, έγινε έξαλλος. Οι φωνές ακούστηκαν στους διαδρόμους. Έξαλλη λέγεται ότι έγινε και η Γαλλιού, η οποία γενικώς λατρεύει τη δημοσιότητα. Τελικώς η αντιπεριφερειάρχης πειθάρχησε, τι να κάνει, το πίνει με το ζουμί της…

Η Θέκλα έφυγε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και επέστρεψε στα …κυβερνητικά της καθήκοντα. Το Σάββατο ο φακός την εντόπισε με τον πρωθυπουργό στο Γαλάτσι.

Σαχινίδης

Το ιδεολογικό παράδοξο των σοσιαλιστικού τύπου παρεμβάσεων μιας φιλελεύθερης κυβέρνησης στην αγορά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας υπογράμμιζε ο Λαρισαίος πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠαΣοΚ Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας σε τοπικό κανάλι της Αττικής.
Είναι μια άποψη από άλλη οπτική γωνία, καμμιά σχέση με εκείνη τη φοβερή προεκλογική ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία το κόµµα που κυβερνάει είναι µια στυγνή νεοφιλελεύθερη ∆εξιά, που συγγενεύει με τον Όρμπαν και ακολουθεί ανηλεή ταξική πολιτική.
Και οι δυο είναι ωστόσο ενδεικτικές του βέρτιγκο που έχει προκαλέσει ο Μητσοτάκης στην κεντροαριστερά …

# Τον Μάξιμο Χαρακόπουλο λογίζουν οι καταμετρητές του Μεγάρου Μαξίμου ως τον μοναδικό Θεσσαλό κυβερνητικό βουλευτή που δεν θα ψηφίσει το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αν βρεθεί κι άλλος θα πρόκειται για έκπληξη …

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο kosmos@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa