Στην αναζήτηση για τα καλύτερα λιπαντικά αυτοκινήτων θα συναντήσει κανείς ποικιλία λιπαντικών και πολλές μάρκες. Ποιο απ’ όλα είναι το ιδανικότερο για το αυτοκίνητό σας; Με τον παρακάτω απλό οδηγό εστιάζουμε σε 5 κομβικά σημεία για να επιλέξετε εκείνο, που θα καλύψει τις ανάγκες του οχήματός σας.

1)Ο Κατασκευαστής

Ξεκινάμε από τα βασικά που είναι η μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου. Οι νέοι υψηλής απόδοσης κινητήρες σχεδιάζονται για να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και τα σύγχρονα λιπαντικά αυτοκινήτων παρασκευάζονται ακολουθώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.

2)Το οδηγικό περιβάλλον

Είτε ζείτε σε ψυχρά είτε σε θερμά κλίματα, είτε κινείστε σε ασφαλτοστρωμένους είτε σε χωμάτινους δρόμους, όποιο κι αν είναι το περιβάλλον στο οποίο οδηγείτε, θα πρέπει να υπολογίζετε πάντα τις συνθήκες στις οποίες οδηγείται ως επί το πλείστον, καθώς μπορεί να επιβαρύνουν το αυτοκίνητό σας και να επιτάσσουν την τακτική αλλαγή λαδιών. Πριν επιλέξετε τα λάδια αυτοκινήτου, πρέπει να λάβετε υπόψη τις συνήθεις οδηγικές συνθήκες.

3)Οι τύποι λιπαντικών

Εφόσον γνωρίζετε τη μάρκα και το μοντέλο του οχήματός σας, μπορείτε να επιλέξετε και τύπο λαδιού: Συνθετικό ή Μεταλλικό. Η επιλογή λιπαντικού είναι σημαντική απόφαση, γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε τα υπέρ και τα κατά και των δύο τύπων. Έτσι θα μπορέσετε να καταλήξετε στο ποιο ταιριάζει σε εσάς και το οδηγικό σας στυλ.

Συνθετικό: Στα θετικά του είναι η αξιοσημείωτη χημική και θερμική σταθερότητα και η εξαιρετική προστασία της μηχανής. Στα αρνητικά του είναι η χαμηλή διαλυτότητα και το υψηλό κόστος.

Μεταλλικό: Η άψογη λίπανση και το χαμηλό κόστος είναι τα θετικά του. Στα αρνητικά του συγκαταλέγεται το ότι μπορεί να περιέχει ακαθαρσίες, που ίσως δημιουργήσουν γλίτσα και το ότι χρειάζονται τακτικές αλλαγές.

4)Τα επίπεδα του ιξώδους

 Κοιτάζοντας τα διάφορα λιπαντικά αυτοκινήτων θα βρείτε πάνω στις συσκευασίες, διάφορα νούμερα και γράμματα, που πιθανόν να σας μπερδεύουν. Αυτά υποδεικνύουν τα επίπεδα του ιξώδους, μια μέτρηση αντίστασης του λαδιού στη ροή. Είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας, που πρέπει να λάβετε υπόψη μαζί με το κλίμα και τις οδηγικές σας συνθήκες. Υπάρχουν 2 αριθμοί, που ορίζουν το ιξώδες ενός λαδιού. Ο πρώτος αριθμός τελειώνει στο γράμμα “W”, που σημαίνει “Winter”, χειμώνας. Αυτή η ένδειξη σχετίζεται με τη ροή του λιπαντικού σε ψυχρά κλίματα και πώς αποδίδει για παράδειγμα στο άναμμα της μηχανής με κρύο καιρό. Ο δεύτερος αριθμός δείχνει πώς ρέει το λιπαντικό σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Τα λεπτής υφής και χαμηλού ιξώδους λάδια, ρέουν ευκολότερα για να προστατέψουν τα μέρη της μηχανής σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα πυκνής υφής και υψηλού ιξώδους λάδια είναι καλύτερα στη συντήρηση του προστατευτικού φίλμ σε υψηλές θερμοκρασίες. Στις οδηγίες κατασκευαστή του οχήματός σας είτε στο αυτοκόλλητο, που υπάρχει δίπλα στην τάπα του λαδιού, θα βρείτε το σωστό ιξώδες για το αμάξι σας.

5)Οι προδιαγραφές λαδιού

Αν κοιτάξετε προσεκτικά την ετικέτα θα δείτε διάφορα ακρωνύμια, που συμβολίζουν τα πρότυπα λιπαντικών, όπως: API, ACEA, ILSAC. Αυτά σημαίνουν, ότι το προϊόν πληροί ή υπερβαίνει τα πρότυπα, που θέτουν αυτοί οι οργανισμοί. Τα επιπλέον τεχνικά χαρακτηριστικά είναι σημαντικά, γιατί υποδεικνύουν την απόδοση και την ποιότητα του λαδιού.

Τα πιο γνωστά πρότυπα είναι τα API (American Petroleum Institute) και τα ACEA (European Automobile Manufacturers Association).

Η κατανόηση κι επιλογή των κατάλληλων λιπαντικών για το όχημά σας μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά με τη σωστή επιλογή κερδίζετε την επέκταση της διάρκειας του κινητήρα σας και διασφαλίζετε την ομαλή λειτουργία του. Έχετε πάντα υπόψη τα παραπάνω 5 κριτήρια κάθε φορά, που πάτε να επιλέξετε λάδια και θα δείτε την απόδοση του κινητήρα σας, να ξεπερνά κάθε προσδοκία.