“Με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή καταργείται κάθε έννοια δωρεάν και δημόσιας υγείας και το ΕΣΥ γίνεται θυσία στο βωμό του χρήματος”, τονίζουν με ανακοίνωση τους τα μέλη του Σωματείου Εργαζόμενων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Aναλυτικά η ανακοίνωση: 

“Στο ΠΓΝΛ λειτουργούν 8 αίθουσες χειρουργείου από τις συνολικά 14 που διαθέτει. Οι υπόλοιπες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αντί της ενίσχυσης του Νοσοκομείου μας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό), ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι χειρουργικές αίθουσες και να λυθεί το πρόβλημα με τις τεράστιες λίστες χειρουργείων, έχει αρχίσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με το ήδη υπάρχον εξουθενωμένο προσωπικό.

Εμείς όχι μόνο δεν συμμεριζόμαστε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης αλλά διαπιστώνουμε ότι είναι το τέλος της Δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους. Άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στον καθένα από εμάς εν μέσω της οικονομικής μας εξαθλίωσης.

Αντί να δοθούν αυξήσεις στους πιο κακοπληρωμένους δημόσιους λειτουργούς όπως είναι οι υγειονομικοί, μετακυλίεται το κόστος στην τσέπη του κάθε πολίτη που θα αναγκαστεί να προσφύγει στα απογευματινά χειρουργεία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας του. Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν στην ουσία νομιμοποίηση στο “φακελάκι”.

Αυτό το αίσχος δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από κανέναν! Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια κατάρριψης της δωρεάν πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με το μέτρο αυτό της Κυβέρνησης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την κατηγοριοποίηση των πολιτών όσον αφορά την πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Δίνεται η δυνατότητα σ αυτούς που έχουν να πληρώσουν, να εξυπηρετηθούν παρακάμπτοντας χρόνιες λίστες χειρουργείων.

Η άνιση μεταχείριση των ασθενών καταρρίπτει κάθε έννοια ισότητας σε έναν τόσο καίριο τομέα όπως αυτός της υγείας. Ως εκ τούτου διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς βάζουν ακόμη μια φορά βαθιά το χέρι στη τσέπη και αυξάνονται τα εμπόδια πρόσβασης στο Νοσοκομείο.

Εάν η κυβέρνηση θέλει να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες θα πρέπει να προσλάβει το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό για να λειτουργήσουν με ασφάλεια και οι υπόλοιπες 6 χειρουργικές αίθουσες του ΠΓΝΛ. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μαζί με τους πολίτες για την ανατροπή αυτού του απαράδεκτου νόμου”.