Όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις θεομηνίες ζητούν να μάθουν το συνολικό ποσό που θα δοθεί ως αποζημίωση σε κάθε προϊόν.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σπορές για τις νέες καλλιέργειες και θα πρέπει να γίνει ο προγραμματισμός και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (σπόρους, πετρέλαια, λιπάσματα κ.α.). Ούτε γνωρίζουν τα ποσά ούτε το χρονοδιάγραμμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ΕΛΓΑ.

Όπως δήλωσε ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, «ούτε από την τοπική διοίκηση του ΕΛΓΑ ούτε από τον ίδιο τον υπουργό ΑΑΤ που ήρθε στη Λάρισα μάθαμε τον τρόπο ου θα αποζημιωθούμε. Ξέρουμε ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ έχει «κόφτες» για κάθε προϊόν. Ζητάμε να μάθουμε τα συνολικά ποσά της αποζημίωσης και όχι τις προκαταβολές. Επίσης πότε θα μας αποζημιώσουν. Η Θεσσαλία θα πρέπει να συνεχίζει να παράγει. Όμως εδώ και 65 ημέρες μετά τις πλημμύρες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν πήραν ούτε 1 € αποζημίωση για τις ζημιές. Χρήματα ακούμε και χρήματα δεν βλέπουμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνης Ρεντζιάς, αναφέρει ότι «οι παραγωγοί όπου μπορούν θα πρέπει να μπουν στα χωράφια τους για να καλλιεργήσουν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν το συνολικό ποσό της αποζημίωσης που θα καταβληθεί σε κάθε καλλιέργεια που έπαθε ζημιά. Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση ούτε πότε αλλά ούτε και πόσα χρήματα θα μας δώσουν. Έτσι δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός για τις νέες καλλιέργειες. Θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό στο ΥπΑΑΤ. Υπάρχει μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τους αγρότες του κάμπου της Θεσσαλίας».

agrotypos.gr