Ο Δήμαρχος Κιλελέρ, κ. ΑθανάσιοsΝασιακόπουλοs, είχε συνάντηση εργασίας με τον  Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής που επλήγη και από τα δύο πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 – από τον “Daniel” και από τον “Elias”. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο στενής συνεργασίας του Υπουργείου με το Δήμο Κιλελέρ, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τις περιοχές δύο φορές, τόσο ο Δήμος όσο και η ΔΕΥΑ Κιλελέρ έλαβαν έκτακτη χρηματοδότηση για να προχωρήσουν σε αποκαταστάσεις υποδομών και σε δίκτυων που υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες, έχουν εγκριθεί έκτακτοι πόροι 3,6 εκατ. ευρώ προς το Δήμο Κιλελέρ για τις αποκαταστάσεις και τις διορθώσεις των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές, ενώ έχουν επίσης εγκριθεί και έκτακτοι πόροι 1,7 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΥΑ του Δήμου Κιλελέρ.

Παράλληλα, ο Δήμος Κιλελέρ συνεργάστηκε με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη χορήγηση της ενίσχυσης για την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή και των πρώτων επισκευαστικών αναγκών στις κατοικίες που επλήγησαν κατά τη δεύτερη πλημμύρα του Σεπτεμβρίου, τη θεομηνία ‘Elias’.

Να σημειωθεί  ότι το εν λόγω μέτρο κατά τη θεομηνία ‘Daniel’ υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

μέσω των αυτοψιών από τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), της λειτουργίας της πλατφόρμας της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr, και των διασταυρώσεων από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκαταστάσεων Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Κιλελέρ μετά από σχετικό του αίτημα, έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και κατά την προηγούμενη περίοδο κατέβαλε στους δικαιούχους του Δήμου Κιλελέρ από τη θεομηνία ‘Elias’ την ενίσχυση για την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή και των πρώτων επισκευαστικών αναγκών στις κατοικίες που επλήγησαν. Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν 387.172 ευρώ προς 232 δικαιούχους του Δήμου Κιλελέρ.

Μετά το πέρας της συνάντησης με το Δήμαρχο Κιλελέρ, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε τα εξής: «Τα χωριά του Δήμου Κιλελέρ δοκιμάστηκαν και – σε αρκετές περιπτώσεις – ακόμα δοκιμάζονται από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία το Σεπτέμβριο. Δυστυχώς υπήρχαν χωριά που επλήγησαν και από τη θεομηνία ‘Daniel’, αλλά και από τη θεομηνία ‘Elias’. Σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με το Δήμο Κιλελέρ έχουμε προχωρήσει στην έκτακτη χρηματοδότηση προς το Δήμο ύψους 5,3 εκατ. ευρώ για αποκαταστάσεις υποδομών και δικτύων, αλλά και για την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή και των πρώτων επισκευαστικών αναγκών στις κατοικίες που επλήγησαν από τη θεομηνία ‘Elias’, όπου καταβλήθηκαν περισσότερα από 380.000 ευρώ. Και αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί την επόμενη περίοδο».

Ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Νασιακόπουλος δήλωσε: «Ευχαριστώ τον κ. Υφυπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα μας που αφορούσε την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής που επλήγη και από τα δύο πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κιλελέρ και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαρκής επαφή και συζήτηση μεταξύ των δύο μερών θα οδηγήσει στην εξεύρεση των πλέον πρόσφορων επιλογών για την αντιμετώπιση των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων του παρελθόντος Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχα την ευκαιρία να προσκαλέσω τον κ. Τριαντόπουλο να επισκεφθεί το Δήμο Κιλελέρ για να διαπιστώσει την πρόοδο των έργων αποκατάστασης που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας».