Τα θέματα που έθεσε η Ομοσπονδία στη συνάντηση είναι οι συνεχείς και τραγικές ελλείψεις αίματος που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των θαλασσαιμικών ασθενών μιας και η μετάγγιση αίματος είναι η μοναδική θεραπεία για αυτούς τους ασθενείς με αποτέλεσμα την υποθεραπεία τους και ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη ζωή τους.

Η επαρκής και σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα στελέχωση των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας στις οποίες μεταγγίζονται και παρακολουθούνται οι εν λόγω ασθενείς με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση. Η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα και στα σκευάσματα που απαιτούνται για τη θεραπεία των πασχόντων καθώς και η αύξηση της αποζημίωσης των εξόδων μετακίνησης για μετάγγιση αίματος δεδομένου ότι δεν υπάρχουν Μονάδες σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών.

Από τη μεριά του ο Γ. Λαμπρούλης επεσήμανε τη φθίνουσα πορεία της αιμοδοσίας λόγω των σοβαρών ανεπαρκειών σε κινητές μονάδες σε γιατρούς και προσωπικό, γιατί όπου και όταν δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να αιμοδοτήσει, υπάρχει προσφορά. Οφείλει το κράτος να εξασφαλίσει την επάρκεια αίματος με βάση της ανάγκες παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα. Η πολιτική όμως που υλοποιείται διαχρονικά και από όλες τις κυβερνήσεις είναι πολιτική που βάζει στο ζύγι κόστους οφέλους τις ανάγκες του λαού και ως συνέπεια συρρικνώνει τις παροχές.

Σημαντικό ρόλο στην περίπτωση της χρόνιας πάθησης παίζει η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση και γι αυτό χρειάζεται η πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τέλος, οι εκπρόσωποι του Κ.Κ.Ε. δεσμεύτηκαν να αξιοποιήσουν και τη δυνατότητα που προσφέρεται μέσα από τη Βουλή για την ανάδειξη των ζητημάτων που τέθηκαν αλλά και μέσα από τη δράση του Κ.Κ.Ε. στο κίνημα προκειμένου να διεκδικηθούν λύσεις που σχετίζονται άμεσα με την υγεία και τη ζωή και των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία.