Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο διαδικτυακό Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης (https://globallearningfestival.com) (6-9 Νοεμβρίου 2022) που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις πόλεις Melton και Wyndham (Αυστραλία), και οι δυο μέλη του δικτύου Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO.

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Μάθησης θα προβληθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, ώρα 13:00 ένα βιντεοσκοπημένο θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Η κατανόηση της δημοκρατίας μέσα από την Αρχαία Τραγωδία».

Στην αρχαιότητα υπήρχε στενός, αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ Δημοκρατίας και Τραγωδίας. Η τέχνη ήταν πάντα ένας πρόσφορος τρόπος να μεταδοθούν μηνύματα και ιδέες για σημαντικά ζητήματα που απασχολούσαν το λαό και προβληματίζουν ακόμη και σήμερα. Στο συγκεκριμένο βίντεο θα παρουσιαστεί ένα θεατρικό δρώμενο βασισμένο στις Ικέτιδες του Αισχύλου όπου αποτυπώνεται μέσω της αρχαίας τραγωδίας η έννοια της δημοκρατίας και η δύναμη του λαού στην πολιτική κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα στις Ικέτιδες το κεντρικό ερώτημα που τίθεται είναι: Ποιος κυβερνά; ο μονάρχης; οι λίγοι ή ο δήμος (το σύνολο των ελευθέρων πολιτών);

Στις Ικέτιδες αποτυπώνεται για πρώτη φορά ξεκάθαρα το θέμα της κοινής δημοκρατικής ευθύνης των πολιτών και στο βίντεο προβάλλονται αναφορές σε κύριες προκλήσεις της σύγχρονης δημοκρατίας όπως η σύγχρονη βία, η ευαλωτότητα των γυναικών, το προσφυγικό ζήτημα.

Το βίντεο υλοποιήθηκε από το Θεσσαλικό Θέατρο με την ακόλουθη ομάδα: Σύλληψη ιδέας - κείμενο - Κυριακή Σπανού (εμπνευσμένο από τις Ικέτιδες του Αισχύλου), Σκηνοθεσία - Κυριακή Σπανού, Μιχάλης Γιαγκουνίδης, Κινηματογράφηση - Μοντάζ Βαχάγκν Καραπετιάν, Ηχητικός Σχεδιασμός - Ενές Αχμέτ Κεχαγιά, Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Ανδρονίκη Τσαγκαράκου, οι ηθοποιοί Αναστασία Μπρουζιώτη (Κεντρική ηρωίδα) Μαρσέλλα Λένα (γυναικεία φωνή), Ιωσήφ Πολυζωϊδης (ανδρική φωνή) και πολίτες οι Ανδρέας Γιαννακούλας, Μαρσέλλα Λένα, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Σήφης Πολυζωίδης, Γιώργος Σαμαράς, Κυριακή Σπανού, Ανδρονίκη Τσαγκαράκου.

Το βίντεο θα προβληθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://globallearningfestival.com/.../understanding.../