Σε μια μικρή νησίδα, που σχηματίστηκε όταν τα νερά της κακοκαιρίας «Daniel» έπνιξαν τον κάμπο και τα χωριά του Παλαμά στην Καρδίτσα πριν από 17 μέρες, επιβιώνουν μερικά γουρουνάκια. Εκτρέφονταν σε χοιροτροφική μονάδα της περιοχής και ήταν τυχερά. Το υδάτινο κύμα που χτύπησε την περιοχή τα ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου τα παρέσυρε έξω από τις εγκαταστάσεις της μονάδας, κολύμπησαν και έφτασαν μέχρι το υπερυψωμένο σημείο στο ανάχωμα όπου ζουν μέχρι σήμερα, καθώς τα νερά που ακόμη λιμνάζουν τριγύρω τα έχουν εγκλωβίσει εκεί. Εκατοντάδες άλλα γουρουνάκια που βρίσκονταν στην ίδια μονάδα δεν είχαν την ίδια τύχη.

Προχθές Παρασκευή, στη μονάδα αυτή, τη μεγαλύτερη της περιοχής, περίμεναν ακόμη να αρχίσει η περισυλλογή των νεκρών ζώων. Αρχικά, επρόκειτο ένα συνεργείο να πάει εκεί την Πέμπτη. Ωστόσο, η πρόγνωση για βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, έφερε άλλες προτεραιότητες. Τα χωματουργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την περισυλλογή των νεκρών ζώων μετακινήθηκαν για να επιδιορθώσουν τα αναχώματα των ποταμών στην περιοχή, που είναι ακόμη κατεστραμμένα μετά την πλημμύρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν, τόσο στον τοπικό δήμο όσο και στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων που οργανώθηκε από την κυβέρνηση στη Λάρισα, μόλις το 50% των νεκρών ζώων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στη Θεσσαλία έχει περισυλλεγεί. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, αρχικά με την ολοκλήρωση της περισυλλογής των ζώων από οργανωμένες μονάδες και σταβλικές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια με μεμονωμένα ζώα, που είτε παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά είτε δεν βρίσκονταν σε μεγάλες μονάδες και τα κουφάρια τους είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία.

Καθώς διανύουμε ήδη την τρίτη εβδομάδα μετά την καταστροφική πλημμύρα, η καθυστέρηση στην απενεργοποίηση της υγειονομικής βόμβας του Θεσσαλικού Κάμπου παρατείνεται, εντείνοντας την αγωνία των κατοίκων και κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την καθημερινότητα διαβίωσης μέσα στην αποφορά των χιλιάδων νεκρών ζώων, τα οποία πλέον βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, που δυσκολεύει και την ίδια τη διαδικασία περισυλλογής τους.

«Χάος». Ετσι μονολεκτικά απαντάει ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, για την κατάσταση που επικρατεί. Ο ίδιος λέει ότι την ευθύνη για τα νεκρά ζώα έχει η περιφέρεια, ότι ζητήθηκε να σταλούν περισσότερα συνεργεία, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Καθώς η μεταφορά των νεκρών ζώων σε αποτεφρωτήρια καθυστερούσε τη διαδικασία περισυλλογής και καθώς η προχωρημένη σήψη καθιστά τη μεταφορά σε αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων –τουλάχιστον μέχρι τη Λάρισα– για αποτέφρωση πολύ δύσκολη, αποφασίστηκε να γίνει υγειονομική ταφή. Σε σημείο που υποδείχθηκε από τον δήμο, ανοίγονται μεγάλοι λάκκοι. Το έδαφος καλύπτεται με πλαστικό για αποφυγή μόλυνσης και γίνεται απολύμανση με ασβέστη. «Η περιφέρεια το έχει αναλάβει, εμείς τους δίνουμε νάιλον και ασβέστη όταν μας ζητάνε», λέει ο κ. Σακελλαρίου.

Καθυστερήσεις

Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, οι φωνές και οι διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις όλο και δυναμώνουν. Εμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος από την περιοχή της Καρδίτσας εκτιμά ότι δεν υπήρξε εξαρχής η κινητοποίηση που έπρεπε. «Θα έπρεπε άμεσα να ζητηθεί συνδρομή από δήμους και περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Να στείλουν όσα μηχανήματα και φορτηγά μπορούν και μόλις ένα σημείο καθαρίζει από νερά, άμεσα να γίνεται η περισυλλογή των ζώων», αναφέρει.

Από στέλεχος που εμπλέκεται άμεσα στη διαχείριση της κρίσης γίνεται λόγος για απίστευτη δυσκολία, ειδικά τις πρώτες μέρες, στον συντονισμό των αυτοδιοικητικών αρχών, στο να πειστεί η ίδια η περιφέρεια για την υγειονομική απειλή.

«Από την πρώτη στιγμή τους είπαμε ότι θα χρειαστεί να φέρουν εταιρείες που ειδικεύονται σ’ αυτή τη δουλειά, για να αναλάβουν την περισυλλογή. Επέμειναν ότι μπορούσαν να το κάνουν με δικά τους μέσα και να το αποτέλεσμα», επισημαίνεται. «Ηταν σαν να μην καταλάβαιναν το μέγεθος του προβλήματος. Μας αντιμετώπισαν με ειρωνεία, χλεύη, ακόμη και υβριστικούς χαρακτηρισμούς».

Η παρατεταμένη υγειονομική απειλή έφερε τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού, ώστε να εμβολιαστούν όσοι κάτοικοι επιθυμούν προληπτικά για τέτανο και τα παιδιά των καταυλισμών Ρομά για ηπατίτιδα Α, διαδικασία που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Χωρίς νερό

Το «χάος», που μονολεκτικά περιέγραψε ο δήμαρχος Παλαμά, δεν αφορά μόνο την περισυλλογή των νεκρών ζώων. Η υδροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη την περιοχή. Τουλάχιστον να μπορούν να προχωρήσουν οι καθαρισμοί σπιτιών και να είναι στοιχειωδώς λειτουργική η καθημερινότητα.

Αλλά «το νερό δεν είναι πόσιμο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε κάποιες κοινότητες. Κι εκεί, όμως, η δική μας σύσταση είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση. Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου τροφοδοτείται από γεωτρήσεις και αρχίζουν να περνάνε στον υδροφόρο ορίζοντα ρύποι που προκάλεσε η κακοκαιρία. Δεν ξέρω πότε θα είναι σε όλη την περιοχή κατάλληλο το νερό ξανά», λέει ο ίδιος.

Στους αγρότες άλλες αγωνίες κυριαρχούν. Ο Γιώργος Δρόσος από τα Φάρσαλα λέει ότι σε πολλά σημεία εξαιτίας της καταστροφής στο οδικό δίκτυο και σε γεφύρια, είναι αδύνατη η πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων στα χωράφια. «Απευθυνθήκαμε στην περιφέρεια και μας είπε ότι αυτό είναι δουλειά των δήμων. Από τον δήμο μας λένε ότι ήδη έχουν τελειώσει

Τα μηχανήματα που απομάκρυναν τα κουφάρια έσπευσαν στα ποτάμια, καθώς προβλέπονται νέες βροχές στην περιοχή.

«Χάος». Ετσι μονολεκτικά απαντάει ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, για την κατάσταση που επικρατεί.

τα χρήματα που τους δόθηκαν. Προσπαθούμε μόνοι μας, με τα τρακτέρ, να κάνουμε ό,τι μπορούμε».

kosmoslarissa.gr (από το ρεπορτάζ της Δώρας Αντωνίου στην Καθημερινή)