«Η οργή και ο θυμός για την έλλειψη θωράκισης της Θεσσαλίας με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας πλημμυρίζει τους πολίτες» τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αναλυτικά στοιχεία για τα αντιπλημμυρικά έργα και τα χρήματα που διατέθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη:

«Οι πολίτες της βαθειά πληττόμενης Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν, αφενός την θλίψη για την ανυπολόγιστη πολύπλευρη καταστροφή, που υφίστανται οι περιουσίες, τα νοικοκυριά τους, η αγροτική παραγωγή τους. Επίσης, υπάρχει αποκλεισμός των πολιτών λόγω της καταστροφής του οδικού δικτύου και βέβαια μια υγειονομική βόμβα, που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ασφάλεια. Αφετέρου, μέσα σε αυτή την ανείπωτα τραγική κατάσταση, αναδύεται έντονη οργή και θυμός, που θα «πλημμυρίσει» την Θεσσαλία.

Ερωτηματικά, για όσα η Κεντρική Διοίκηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όφειλε να είχε ενεργήσει, για να αποτραπεί η τραγωδία τέτοιας κλίμακας, και αμφισβήτηση για όσα ενήργησαν πλημμελώς και με βραχύ και όχι μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως απαιτούσε η μακρόπνοη αποκατάσταση και η δημιουργία σοβαρών και ασφαλών υποδομών.

Ο ΙΑΝΟΣ, τρία χρόνια πριν και οι καταστροφές που προκάλεσε, ήταν η αιτία που η Περιφέρεια Θεσσαλίας έλαβε για την αποκατάσταση υποδομών δικτύων και αντιπλημμυρικών έργων μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 232 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις και έργα.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν, σύμφωνα πάντα με τις τότε κυβερνητικές ανακοινώσεις, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας & Τρικάλων, συνολικού ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκ. προοριζόταν για την ΠΕ Καρδίτσας. Τα δε Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών είχαν δώσει 3,6 εκατομμύρια ευρώ για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες στα αρδευτικά δίκτυα και στις συναφείς υποδομές.

Ο δε Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, στην δίνη της τραγωδίας, ευαγγελίζεται ότι ολοκλήρωσε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, πλην όμως, τα στοιχεία τον διαψεύδουν. Κατάλογος των έργων, που έχουν δημοπρατηθεί, καταδεικνύει ότι από το σύνολο των έργων, κανένα δεν έχει φτάσει στην φάση της οριστικής παραλαβής, ενώ όσα έχουν ολοκληρωθεί, δεν είναι αντιπλημμυρικά, αλλά έργα ασφαλτικά, έργα βιτρίνας, υπό τον μανδύα της αποκατάστασης.

Σημειωτέον δε, ότι οι λόγοι καθυστέρησης που επικαλέστηκε ο Περιφερειάρχης περί γραφειοκρατίας στην διαδικασία των διαγωνισμών, είναι αμφίβολο εάν ισχύουν, διότι το σύνολο των έργων ανατέθηκε με απευθείας αναθέσεις, λόγω του κατεπείγοντος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια είναι τα έργα με τα αντίστοιχα ποσά που χορηγήθηκαν προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους για την αποκατάσταση υποδομών, δικτύων και αντιπλημμυρική θωράκιση ανά Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας, και ποια από αυτά έχουν υλοποιηθεί και παραδοθεί οριστικά;»