Στο 3ο Forum του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού), με τίτλο: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές πόλεις», συμμετείχε ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου. Το Forum έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», στην Αργυρούπολη.

Την Τρίτη 12 Μαρτίου, υπεγράφη η Ιδρυτική Διακήρυξη του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, του πρώτου δικτύου για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, στο οποίο συμμετέχουν 91 Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Τεμπών.

Στόχος του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, είναι να διασφαλίσει και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την παροχή στήριξης στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Κάθε Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να εκπονεί Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών, να δίνει έμφαση στην «προ-δραστική» λειτουργία του συστήματος πολιτικής προστασίας, να αξιοποιεί τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και την τεχνητή νοημοσύνη σε συνεργασία με εταιρείες και ερευνητικούς οργανισμούς, με τις δημόσιες αρχές αλλά και τους πολίτες.

Μεταξύ άλλων, οι Δήμοι θα είναι σε θέση να βελτιώσουν την ικανότητα ανταπόκρισης σε καταστάσεις κινδύνου με αναβάθμιση των δεξιοτήτων και άλλων πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Οκτώ (8) Υπουργοί, 91 Δήμοι από όλη την Ελλάδα και συνολικά 120 καταξιωμένοι και διακεκριμένοι ομιλητές συμμετείχαν ενεργά στο 3ο FORUM για το περιβάλλον από τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό σύνδεσμο της χώρας, το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού.

«Σε αυτή τη σημαντική στιγμή δώσαμε το «παρών». Υπογράψαμε την Διακήρυξη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Προέδρου του ΣΠΑΥ και Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, για μια κοινή προσπάθεια να κατανοήσουμε το μεταβαλλόμενο τοπίο των κινδύνων και να αναπτύξουμε ικανότητες, με τις οποίες θα τους αξιολογούμε και θα τους διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά για την προστασία και την ασφάλεια και εν γένει την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει ο δήμαρχος κ. Μανώλης.

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι συνυφασμένη, όχι μόνο με την προστασία των πολιτών αλλά και με την ποιότητα της ζωής τους. Σ΄ αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο, η σημασία και ο ρόλος της Ιδρυτικής Διακήρυξης δημιουργίας του Δικτύου Δήμων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, που υπογράψαμε σήμερα», καταλήγει ο Δήμαρχος.