Μια νέα περιοδική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, αφιερωμένη αυτή τη φορά στον Τύρναβο, τη σημαντικότερη πόλη της Θεσσαλίας στους προηγούμενους αιώνες, όσον αφορά στον ελληνικό πληθυσμό.

Η έκθεση, με τίτλο «Εγκώμιον Τυρνάβου», συνδιοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και περιλαμβάνει εικόνες από τους ναούς των Αγίων Αναργύρων, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Τριάδας και Παναγίας Φανερωμένης, καθώς και έργα αργυροχοΐας, που φανερώνουν τη σημασία των εργαστηρίων του Τυρνάβου τον 17ο αιώνα.

Την εποχή εκείνη, οπότε ιδρύθηκε επίσης το σπουδαίο σχολείο του οικισμού, ο Τύρναβος περιγράφεται ως μεγάλη και ευχάριστη πολιτεία με 18 εκκλησίες και ωραία σπίτια, που φιλοξενούσε πρεσβευτές ξένων χωρών, καθώς ο σουλτάνος είχε για ένα διάστημα εγκατασταθεί στη Λάρισα.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι εικόνες του γνωστού κρητικού ζωγράφου Αντωνίου Αγοραστού (1668), που εντυπωσιάζουν με τους αναγεννησιακούς θρόνους και την επιμελημένη τεχνική. Συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Mητροπολίτη κ. Ιερώνυμο τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού φεστιβάλ «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα», στις εκδηλώσεις του οποίου οι παρευρισκόμενοι καλέστηκαν να προσκομίσουν τρόφιμα για την ενίσχυση αδύναμων συμπολιτών μας.

Στη συγκεκριμένη έκθεση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης.

«Ευχαριστώ θερμά την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια για την τιμητική πρόσκληση. Η κα Σδρόλια συνεχίζει με διάφορες δράσεις να συνεισφέρει στον τόπο μας και κατ’ επέκταση στο νομό μας. Η ανάδειξη της θρησκευτικής κληρονομιάς είναι σημαντική και πολύτιμη και παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Συγχαίρω, όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, την Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, την Περιφέρεια Λάρισας, το Δήμο Λαρισαίων και τη ΔΕΥΑ Λάρισας», δηλώνει ο δήμαρχος Γιώργος Μανώλης.