Έσπασαν το φράγμα των 1.000 κωδικών τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της «μόνιμης μείωσης τιμής», φτάνοντας τα 1.100 ως το βράδυ της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, από το βήμα του 14ου συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ.

Υπενθυμίζεται άλλωστε εδώ ότι λήγει σήμερα 30 Νοεμβρίου η προθεσμία των εταιρειών να δηλώσουν συμμετοχή στο μέτρο για μειώσεις τιμών τουλάχιστον 5% για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστο έξι μηνών.

«Με τη ‘μόνιμη μείωση τιμής’ τονώνεται ο ανταγωνισμός, γεγονός που βοηθάει στη μείωση των τιμών», σχολίασε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι δικαίως το τελευταίο διάστημα η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας.

Αναφερόμενος δε στο καλάθι του νοικοκυριού έκανε λόγο για μια έξυπνη πρωτοβουλία που παρά τις αρχικές αντιδράσεις, τελικά βοήθησε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

«Εκτός από το καλάθι του νοικοκυριού και τη μόνιμη μείωση τιμής, έχουμε λάβει και πιο παρεμβατικά μέτρα, όπως η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους», τόνισε ο κ. Σκρέκας, σπεύδοντας να προσθέσει πως «όλα αυτά είναι έκτακτα μέτρα, τα οποία δεν μπορούν να κρατήσουν για μια δεκαετία», σημείωσε.

«Χωρίς τους καταναλωτές δεν μπορούμε να έχουμε εμπορικές επιχειρήσεις»

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός, «οι συζητήσεις με τα σούπερ μάρκετ συνεχίζονται. Πολιτεία και αγορά ό,τι κάνουν το κάνουν προς το συμφέρον του καταναλωτή, γιατί χωρίς τους καταναλωτές δεν μπορούμε να έχουμε εμπορικές επιχειρήσεις».

«Το λιανεμπόριο τροφίμων έχει προσφέρει πολλά τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία. Τα σούπερ μάρκετ προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες, ενώ έχουν βοηθήσει πολύ και τους παραγωγούς, αλλά και τις εταιρείες, προβάλλοντας τα προϊόντα τους στο ράφι», σημείωσε στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως «έχουν πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν».

«Η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει σε ακριβότερα προϊόντα στο ράφι»

Ο κ. Σκρέκας έκανε δε ειδική μνεία στην κλιματική κρίση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Σας μιλάω ως Θεσσαλός πολιτικός. Στη Θεσσαλία είχαμε δύο θεομηνίες μέσα σε 4 χρόνια. Στην τελευταία θεομηνία (σ.σ. Daniel) 50 χιλ νοικοκυριά άρα 150 χιλ συμπολίτες μας κατάλαβαν με τον πιο σκληρό τρόπο τι θα πει κλιματική αλλαγή», σχολίασε.

«Τα τρόφιμα ακριβαίνουν για πολλούς λόγους. Βασική αιτία είναι η μείωση της προσφοράς όσο αυξάνεται η ζήτηση, γιατί κάθε χρόνο έχουμε μεγάλες καταστροφές. Αν δείτε τα τελευταία χρόνια, θα αντιληφθείτε ότι οι αγροτικές αποζημιώσεις έχουν υπερτριπλασιαστεί λόγω των καιρικών φαινομένων. Αυτό αποδεικνύει τι σημαίνει κλιματική κρίση. Αποτέλεσμα είναι να ακριβαίνουν τα προϊόντα στην αγροδιατροφή και τελικά να ακριβαίνουν και στο ράφι», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κάνοντας δε λόγο για ένα παζλ αρκετά δύσκολο και περίπλοκο, ανέφερε ότι «ως κυβέρνηση έχουμε κάνει πάρα πολλά ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο που προκαλεί την κλιματική αλλαγή. Είναι αλήθεια ότι το δόγμα της Ελλάδας έχει αλλάξει από το 2019 σε ό,τι αφορά το περιβάλλον», σημείωσε.

insider.gr