Η μελλοντική μόνιμη μετεγκατάσταση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) από το Στεφανοβίκειο σε άλλη τοποθεσία αποτελεί πλέον ένα ανοιχτό σενάριο στο τραπέζι, καθώς παρά τις ημέρες που έχουν περάσει μετά τον «Daniel», η στάθμη της παρακείμενης λίμνης Κάρλας εξακολουθεί να ανεβαίνει, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή σε σχετικό δημοσίευμα, σε ορισμένα τμήματα του στρατοπέδου το νερό να φτάνει ακόμη και τα τρία μέτρα.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, απασχολεί την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς η 1η ΤΑΞΑΣ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Αεροπορίας Στρατού και η βάση του Στεφανοβικείου υπήρξε σημείο εντατικής συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ.

Αυτή τη στιγμή το σύνολο των ελικοπτέρων της 1ης ΤΑΞΑΣ (Απάτσι, Χιούι και Καϊόβα) έχει μεταφερθεί σε ασφαλείς τοποθεσίες εντός των αεροπορικών βάσεων Λάρισας και Νέας Αγχιάλου (110 και 111 Πτέρυγες Μάχης) και το 307 ΠΕΒ (Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης) στο γειτονικό Βελεστίνο.

Επιπλέον, είναι θέμα ωρών να παραδοθούν στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο το πόρισμα του ΓΕΣ για τα αίτια της πλημμύρας, αλλά και οι προτάσεις για το μέλλον της μονάδας. Παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο, τα επιθετικά ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ θα πρέπει να συνεχίσουν να επιχειρούν όπου αυτό χρειαστεί.

Με βάση τη συγκεκριμένη παραδοχή και με τα δεδομένα αυτής της χρονικής στιγμής, η 110 Π.Μ. στη Λάρισα θεωρείται από τους πλέον έμπειρους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων ως η πλέον κατάλληλη βάση προκειμένου να επιχειρήσει τα επόμενα χρόνια. Η διαδικασία θα είναι χρονοβόρος, καθώς θα πρέπει να στηθούν από την αρχή συνεργεία και λοιπές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού που μέχρι πρότινος στάθμευαν στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Εφόσον κριθεί ότι η επιστροφή στο Στεφανοβίκειο είναι δύσκολη, τότε η μετεγκατάσταση στην 110 Π.Μ. θα γίνει μόνιμη.

kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Καθημερινή)