Με τέσσερις εταιρείες έκτης τάξης θα τρέξει ο ΟΣΕ τα έργα προσωρινής αποκατάσταση της υφιστάμενης -αλλά εκτός λειτουργίας- σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Δομοκός-Λάρισα μετά τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel.

Όπως έγινε γνωστό ο ΟΣΕ κάλεσε τις εταιρείες Ρήγας Τεχνική, Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ, Ξανθάκης, και ΤΕΣ προκειμένου να αναλάβουν τα έργα τα οποία πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Οι εταιρείες συμφώνησαν και τώρα αναμένεται η έγκριση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να προχωρήσει ο ΟΣΕ στην απευθείας ανάθεση των απαιτούμενων έργων για να επαναλειτουργήσει η γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έργα μπορεί να φτάσουν σε κόστος μέχρι και 12 εκατ. ευρώ και ο χρόνος αποκατάστασης εκτιμάται σε περίπου ένα 30-45 ημέρες από την εκκίνηση των εργασιών. Το έργο αφορά αποκατάσταση της γραμμής καθόδου μήκους περίπου 50 χλμ χωρίς την εγκατάσταση συστημάτων και ηλεκτροκίνησης.

Όπως φαίνεται για τα συγκεκριμένα έργα δεν θα χρειαστούν απαιτητικές μελέτες καθώς ότι χρειαστεί θα γίνει inhouse από τον ΟΣΕ.

Στόχος είναι η άμεση επαναλειτουργία της γραμμής με ντιζελοκίνητα τρένα για να μπορέσει να λειτουργήσει το δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη αλλά και να εκκινήσουν τα εμπορικά δρομολόγια κυρίως από το λιμάνι του Πειραιά προς βορρά.

Πως θα γίνει η οριστική αποκατάσταση

Σε προχθεσινή του παρουσία στο Olympia Forum ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι απαιτούνται 187 εκατ. ευρώ για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή είναι αφού αποκατασταθεί η υφιστάμενη γραμμή καθόδου, να ξεκινήσουν τα έργα στη γραμμή ανόδου. Πρώτος στόχος είναι σε ένα περίπου χρόνο αυτή η γραμμή να επαναλειτουργήσει με όλα συστήματα (τηλεδιοίκηση, ETCS) αλλά και την ηλεκτροκίνηση.

Αυτό θα σημάνει και την επαναδρομολόγηση σε όλο το τμήμα της γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης των ηλεκτροκίνητων τρένων αλλά με μονή γραμμή λειτουργίας στο τμήμα Δομοκός-Λάρισα.

Ο τελικός στόχος όπως φαίνεται βρίσκεται περίπου δύο έτη από σήμερα, όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ.Τερεζάκης από το βήμα του ITC 2023.

Με την πλήρη αποκατάσταση και λειτουργία της γραμμής ανόδου, τα έργα θα συνεχιστούν και στην γραμμή καθόδου (που μέχρι τότε θα λειτουργεί με την προσωρινή αποκατάσταση) που και αυτή θα δεχθεί τα ίδια έργα αποκατάστασης και θα επαναλειτουργήσει με όλα τα συστήματα και την ηλεκτροκίνηση.

Nίκος Καραγιάννης - ypodomes.com