Μετά από μαζική γενική συνέλευση αποφασίστηκε κατάληψη στο κτίριο της Ιατρικής στο Βιόπολις από σήμερα Τετάρτη 07/02 μέχρι και την Κυριακή 11/02.

Η απόφαση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική καθώς από το 2008 που κατασκευάστηκε το νέο κτίριο πρώτη φορά αποφασίζεται κατάληψη στο Βιόπολις!

Σε σύνολο ψηφισάντων 307 φοιτητών και φοιτητριών ιατρικής οι 190 στήριξαν το ενιαίο αγωνιστικό πλαίσιο, οι 97 το πλαίσιο ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ανοιχτή σχολή και υπήρξαν και 20 λευκά.

Ολόκληρη η απόφαση:

Χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις εκατοντάδες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και τις σχολές που μπαίνουν η μία μετά την άλλη στο χορό των καταλήψεων, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που, μαζί με ολόκληρη την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, βροντοφωνάζουν από άκρη σε άκρη της χώρας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ!

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις του συλλόγου μελών ΔΕΠ και της συνέλευσης του τμήματος ιατρικής του ΠΘ που εκφράζουν την αντίθεση τους στην αναγκαιότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και προβάλλουν την ανάγκη στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Το φοιτητικό κίνημα πέτυχε την πρώτη νίκη! Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο, όμως ο μήνας τέλειωσε και ούτε καν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο! Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το νομοσχέδιο τους κι έτσι συνεχίζουμε!

Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές έπεσε στο κενό. Θα ακυρώσουμε και τα σχέδια τρομοκράτησης και εκβιασμού με την αγωνιστική μας στάση!

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη εισβολή των ΜΑΤ στην νομική του ΔΠΘ, στο ΑΠΘ και στο ΕΜΠ και την προσπάθεια τρομοκράτησης των αγώνων μας. Προχωράμε, μέχρι η κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών μας συλλόγων στα Πανεπιστήμια. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει πάρει θέση και θα υπερασπιστεί το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο και τους αγώνες. Θα υπερασπιστούμε τους αγώνες μας και το πανεπιστημιακό άσυλο!

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της κυβερνητικής παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές και κόντρα στη ρητορική περί χαμένων εξαμήνων κι εξεταστικών, το φοιτητικό κίνημα σε συνεργασία με τους καθηγητές του τμήματος μας, που πήραν θέση ενάντια στο νομοσχέδιο, θα διασφαλίσουν ότι η εξεταστική θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ να κατασυκοφαντήσει τους αγώνες μας και να παρουσιάσει τους φοιτητές που αγωνίζονται για δημόσιες και δωρεάν σπουδές ως «εγκληματίες» και «ληστές» έχει πέσει ήδη στο κενό.

Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με ΑΞΙΑ για να εργαστούμε με δικαιώματα.

Δεν θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα υπάρχει ο μονόδρομος των πανελλαδικών εξετάσεων ενώ για τα παιδιά των ανώτερων οικονομικών τάξεων θα υπάρχει «ελάχιστη βάση πληρωμής». Συγκεκριμένα για την ιατρική από την μία θα υπάρχει ο κόπος για την επίτευξη των 18.000 -και πλέον- μορίων στις πανελλαδικές και από την άλλη η παράκαμψη των πανελληνίων με 120.000 ευρώ.

Η ύπαρξη χώρου για ιδιωτικά πανεπιστήμια προϋποθέτει την συνέχιση της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης των δημοσίων ΑΕΙ. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το δικό μας, θα είναι τα πρώτα που θα υποστούν τις συνέπειες του ανοίγματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αγορά. Στις χώρες που προωθήθηκε το συγκεκριμένο μοντέλο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρατηρήθηκαν περικοπές σε παροχές της φοιτητικής μέριμνας όπως η κατάργηση της δωρεάν παροχής βιβλίων, της δωρεάν σίτισης και της δωρεάν στέγασης. Η κρατική επιχορήγηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων από τον ήδη περιορισμένο προϋπολογισμό για την παιδεία θα οδηγήσει σε ακόμα μικρότερα κονδύλια για τα δημόσια πανεπιστήμια. Ως αποτέλεσμα θα αναγκαστούν βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να ενταθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και να επιβληθούν ακόμα και στα προπτυχιακά.

Οι πρώτοι που θα επηρεαστούμε είμαστε ΕΜΕΙΣ -οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών, καθώς η πολυεθνική εταιρεία CVC έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου σε συνεργασία το University of Nicosia. Η εκπαίδευση θα γίνεται στα ιδιωτικά νοσοκομεία που έχει στην ιδιοκτησία της η CVC( π.χ. Metropolitan, ΥΓΕΙΑ ).

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θα παράγονται απόφοιτοι που θα είναι που αποκομμένοι από τον κοινωνικό ρόλο του ιατρού και θα βλέπουν τους ασθενείς σαν πελάτες. Η πληθώρα ιατρών που θα παραχθεί από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρικών σχολών θα επηρεάσει τις αναμονές μας για ειδικότητα, καθώς πολλές ειδικότητες είναι ήδη κορεσμένες.

Είδαμε, επίσης, τα καταστροφικά αποτελέσματα από την συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε τομείς κοινωνικών αγαθών, όπως η υγεία, η ενέργεια και οι μεταφορές. Μόνο στον τομέα της υγείας: η υποβάθμιση του ΕΣΥ τα τελευταία 15 χρόνια έχει οδηγήσει στην δημιουργία κάθε χρόνο και μιας νέας ιδιωτικής κλινικής και στην διαρκή επέκταση των ήδη υπαρχουσών. Η ίδια πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων στην υγεία θα εφαρμοστεί και για τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει πως «δεν παραβιάζεται το άρθρο 16».

Ρητά το Άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει στην παράγραφο 5 : «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση» και στην παράγραφό 8: «H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, που έχει κατοχυρωθεί με διαχρονικούς αγώνες, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα κεκτημένα δικαιώματα!

Θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε πολιτική που υποβαθμίζει τις ζωές μας!

Θα βρεθούμε απέναντι στην πολιτική που ξεσπιτώνει τις οικογένειές μας με τους πλειστηριασμούς όπως αυτές τις μέρες στου Ζωγράφου, που με ΜΑΤ, βία και συλλήψεις ξεσπίτωσαν χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο και το γιό της. Αυτοί που έχουν στραγγίξει με φόρους τις οικογένειές μας, που μας αφήνουν χωρίς φοιτητικές εστίες και με πανάκριβα νοίκια, τώρα θέλουν να πάρουν και τα σπίτια των γονιών μας. Δεν θα το επιτρέψουμε!

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας και όλων των περιοχών της Ελλάδας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφαγιάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα. Την ίδια ώρα που τα πανεπιστήμια μας έχουν χάσει το 60% της χρηματοδότησης τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΜΠ. Η κυβέρνηση δίνει 8,2 δις για την αγορά F-35 και εκατοντάδες εκατομμύρια για συμμετοχή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις..

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κ-Χ, και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Το κίνημα του ’06-’07 αποδεικνύει ότι μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις πορείες μπορούμε να εμποδίσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ο αγώνας μας αγκαλιάζεται από όλη την κοινωνία, προχωρά και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε γράφοντας τη δική μας ιστορία για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

· Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.

· Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

· Κατάργηση της χρονικής πριμοδότησης για την υποβολή αιτήσεων ειδικότητας για τους αποφοίτους των ξένων ιατρικών. Προτεραιότητα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

· Αυστηρά κριτήρια για την αναγνώριση των πτυχίων ιατρικής από ξένες χώρες.

· Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της «Μπολόνια».

· Κατάργηση της εξίσωσης των πτυχίων με τα ιδιωτικά κολλέγια!

· Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.

· Το φοιτητικό κίνημα θα εξασφαλίσει σε συνεργασία με τους καθηγητές την ολοκλήρωση δια ζώσης της εξεταστικής περιόδου.

· Κατάργηση της ΕΒΕ

· Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου περί απώλειας εξεταστικής

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

· Κατάληψη του κτιρίου της ιατρικής στο Βιόπολις από Τετάρτη 07/02 μέχρι Κυριακή 11/02

· Άνοιγμα της σχολής Δευτέρα 12/02 το πρωί και εκ νέου γενική συνέλευση το απόγευμα της Δευτέρας.

· Η εξέταση του πτυχιακού μαθήματος της Χειρουργικής να πραγματοποιηθεί κανονικά καθώς γίνεται στον χώρο του νοσοκομείου και αφορά τελειόφοιτους φοιτητές.

· Συμμετοχή στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 8/2, στις 12:00, στα Προπύλαια και στον πανελλαδικό συντονισμό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων που θα ακολουθήσει.

· Σύσταση συντονιστικής επιτροπής κατάληψης που θα αποφασίσει για τις πολύπλευρες δράσεις στο πλαίσιο της κατάληψης

· Κοινή συνέντευξη τύπου με ΣΕΡΕΤΕ και σύλλογο μελών ΔΕΠ

· Κάλεσμα στους αγρότες και στα εργατικά σωματεία για πανκοινωνικό μέτωπο.

· Κάλεσμα στους φοιτητές της βιοχημείας για παρόμοια αγωνιστική απόφαση

· Κλιμάκωση της δράσης σε περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Η γενική συνέλευση επίσης υιοθέτησε ψήφισμα καταδίκης της εισβολής των ΜΑΤ στην νομική του ΔΠΘ που αναφέρει:

Η τρομοκρατία δεν μας σταματά! Ο αγώνας των φοιτητών τώρα δυναμώνει!

Καταγγέλλουμε τη πρωτοφανή καταστολή και τον αυταρχισμό που επιλέγει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους φοιτητές και το δίκαιο αγώνα μας.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο της Νομικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή που τελούσε υπό κατάληψη μετά από μαζική δημοκρατική διαδικασία Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες! Μάλιστα σε μια αισχρή κίνηση τρομοκράτησης οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε προσαγωγή 20 φοιτητών και φοιτητριών μεταξύ των οποίων και εκλεγμένους στους φοιτητικούς Συλλόγους!

Οι φοιτητές δεν είμαστε εγκληματίες, παλεύουμε για δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία. Εγκληματική είναι η πολιτική της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη. Τόσες μέρες έχει επενδύσει στη συκοφάντηση, τα ψέματα και τον αυταρχισμό γιατί δεν μπορεί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα μας. Εδώ και ένα μήνα έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απαιτούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!

Οι φοιτητές έχουμε δώσει ήδη ένα μεγάλο αγώνα. Η κυβέρνηση αντί να παραδεχτεί την ήττα της έχει πάρει τον αυταρχικό κατήφορο. Με εισαγγελείς και τρομοκρατία δεν θα τη φιμώσουν την πλειοψηφία!

Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές και το δίκαιο αγώνα μας!

Να αφεθούν οι ελεύθεροι οι προσαχθέντες φοιτητές χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία

Έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές μας.

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Οι φοιτητές θα δώσουν μεγάλη αποστομωτική απάντηση!

Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις!

Όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8/2 στην Αθήνα, στις 12:00 στα Προπύλαια”.