Τα γραφεία της ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα τον προϊστάμενο κ. Παναγιώτη Καλφούντζου και κ. Καψάλη του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε ο πρώην δήμαρχος Τεμπών και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ιωάννη Αργυρίου προκειμένου να ενημερωθούν και να θέσουν αιτήματα για τους αμυγδαλοπαραγωγούς του Δήμου Τεμπών σχετικά με το σημαντικό ζήτημα της φόμοψης.

Κατά τη φετινή χρονιά υπήρξε έξαρση της ασθένειας με σοβαρές προσβολές που πέραν από την μείωση της παραγωγής υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το φυτικό κεφάλαιο.

Ζήτησαν να αναληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να εκδοθούν άμεσα σχετικές οδηγίες που θα γνωστοποιηθούν στους παραγωγούς ώστε να εφαρμοστούν από όλους για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο φυτικό κεφάλαιο τα επόμενα χρόνια έθεσαν το θέμα της επιδοτούμενης αναδιάρθρωσης ποικιλιών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των αρμοδίων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί αμύγδαλοπαραγωγοί σκέφτονται να προχωρήσουν σε ολική καρατόμηση βραχιόνων ακόμη και σε εκρίζωση τις ποικιλίας «Φυρανιάς».

Επομένως πρέπει να υπάρξει δεύτερο σχέδιο για την προστασία των αμυγδαλαπαραγωγών του Δήμου Τεμπών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την αγανάκτηση και τον εμπαιγμό τον αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών για τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης.

Τονίστηκε η κατάφορη αδικία και η δημιουργία ανισοτήτων μεταξύ των τοπικών κοινωνιών μετά την μεθόδευση ενίσχυσης μόνο για τις κοινότητες του Ν.Μαγνησίας.

Περιμένουμε η δέσμευση του αρμόδιου υπουργείου να γίνει πράξη αποκαταστώντας τάχιστα αυτήν την αδικία.