Θα αργήσουν να φύγουν τα νερά από την Κάρλα, γιατί η διατομή της παρούσας σήραγγας είναι μικρή και έχει απορροές μικρότερες των 700.000 m2 την ημέρα, ενώ το νερό που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ περισσότερο. Το Π.Θ. προτείνει τη διάνοιξη νέας σήραγγας που θα βοηθήσει το νερό να φύγει πιο γρήγορα, ώστε οι εκτάσεις να μπορέσουν να καλλιεργηθούν ξανά.

Ο Νίκος Δαναλάτος καθηγητής Γεωργίας και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Π.Θ. μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, εκτίμησε ότι για να φύγει το νερό που πλημμύρισε τις εκτάσεις πέριξ της λίμνης, θα χρειαστεί περισσότερο από 1,5 χρόνο, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από τον Απρίλιο του 2025 θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν 85-90% των χωραφιών που είναι σήμερα πλημμυρισμένα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η εκροή του νερού προς τον Βόλο μέσω της παλιάς σήραγγας, η καθίζηση και η εξάτμιση αυτό τον καιρό είναι πολύ μικρές και έτσι πρέπει να περιμένουμε όλο αυτό το διάστημα.

«Είναι λυπηρό, τέτοιο φαινόμενο δεν έχει ξαναγίνει, ενώ η κατασκευή νέας σήραγγας θα δώσει προοπτική στους κατοίκους της περιοχής, που αν δεν δοθεί, οι άνθρωποι θα φύγουν από τα χωριά (υπό τον φόβο να πλημμυρίζουν οι εκτάσεις πιο συχνά) και αυτό δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο κ. Δαναλάτος.

Στα 150 εκ. € το κόστος

Ο ίδιος είπε ότι το κλίμα έχει αλλάξει, πρέπει να το δεχτούμε αυτό και πρέπει να επικαιροποιήσουμε όλα τα διαχειριστικά μας σχέδια και η σήραγγα που προτείνεται και έχει υιοθετηθεί από τον νέο περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα, βασίζεται στα εθνικά κοστολόγια αντίστοιχων σηράγγων είναι της τάξης των 150 εκ. €, που όμως θα προκύψει από τις μελέτες που θα εκπονηθούν.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για έναν εύλογο χρόνο κατασκευής 2,5-3 χρόνια και σημείωσε ότι ένα τέτοιο έργο θα δώσει δια παντός λύση και θα εξαφανίσει ον κίνδυνο μελλοντικής πλημμύρας.

Οι δενδρώδεις καλλιέργειες που πλημμύρισαν χάθηκαν…

Αναφορικά με τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, ο κ. Δαναλάτος είπε ότι οι δενδρώδεις καλλιέργειες που πλημμύρισαν χάθηκαν και θα αποζημιωθούν σε δεύτερο χρόνο.

Όπως είπε για τις περισσότερες δενδρώδεις καλλιέργειες (φιστίκια, αμύγδαλα), οι αποζημιώσεις είναι μια χαρά και το Πανεπιστήμιο συμφωνεί, αλλά για τις καρυδιές ενδεχομένως να έχει γίνει λάθος καθώς προβλέπεται αποζημίωση 150 €, ενώ πρέπει να είναι αρκετά παραπάνω και το θέμα πρέπει να το δει ξανά το υπουργείο.

Όσον αφορά στις καλλιέργειες με βάση τα νέα δεδομένα, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η αξιολόγηση γαιών και εδαφών για τι εκάστοτε καλλιέργειες. Όπως είπε, στα πεδία πλημμυρών δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ στη προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο δεν αποφεύχθηκαν, αλλά υπάρχουν και κτίρια στο πεδίο αυτό.

Τέλος είπε ότι η ελιά καλλιεργείται στην παράκτια περιοχή και όχι στον κάμπο, ενώ τα υπόλοιπα δένδρα καλλιεργούνται και ευδοκιμούν στον θεσσαλικό κάμπο.

magnesianews.gr