Με τη φιλοξενία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ) πραγματοποιήθηκε η εξαμηνιαία συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων μελών του ΣΕΒ, στην Αγριά Βόλου, την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας και την κινητοποίηση και συνεργασία των βιομηχανικών συνδέσμων για την αποτελεσματική διαχείρισή τους, τέθηκαν θέματα όπως η πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων, οι υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και το πλαίσιο υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας (CSRD), το πλαίσιο αδειοδότησης και εγκατάστασης μεταποιητικών δραστηριοτήτων και η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των συνδέσμων στο πλαίσιο ευρωπαϊκών δικτύων, όπως το Enterprise Europe Network (EEN).

Κοινή διαπίστωση και επιδίωξη των βιομηχανικών συνδέσμων είναι ότι, τα κρίσιμα αυτά ζητήματα, καθώς και όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επιχειρηματικό οικοσύστημα της περιφέρειας, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κινητοποίηση και τις κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες των συνδέσμων, με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος της περιφερειακής ανάπτυξης στην πράξη.

Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, αναφέρθηκε στη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η ελληνική βιομηχανία, όπου δομικές αλλαγές μετασχηματίζουν τα διεθνή παραγωγικά οικοσυστήματα και νέες επιτακτικές προκλήσεις αναζητούν πειστικές και συγκροτημένες απαντήσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βιδάλης «Οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και σύνθετων προκλήσεων από την ενεργειακή κρίση, μέχρι την κλιματική αλλαγή, που πρέπει να διαχειριστούμε αποτελεσματικά και χωρίς να πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Ο κ. Βιδάλης αναφέρθηκε εμφατικά στην αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ως «απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον» και πρόσθεσε τη σημασία που αποδίδει ο ΣΕΒ σε αυτήν, μέσω των πρωτοβουλιών κατάρτισης που αναλαμβάνει και προωθεί. Τόνισε, τέλος, ότι η συνεργασία του ΣΕΒ με όλους τους περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους είναι κλειδί, τόσο για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, όσο και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας σε όλη τη χώρα.

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΒΘΣΕ, κ.Αθανάσιος Συριανός, δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να σας καλωσορίσω σε αυτήν τη συνάντηση ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Βρίσκεστε σήμερα στο Βόλο ώστε να μοιραστείτε ιδέες και απόψεις και είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των συνδέσμων μας είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της επιχειρηματικότητας ώστε να κλείσει η ψαλίδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι προοπτικές είναι καλές αλλά θέλω να δώσω ένα μήνυμα συνεργασίας:  επειδή οι πόροι είναι περιορισμένοι, ίσως να υπάρχει πεδίο να εξειδικεύσει ο κάθε σύνδεσμος τα πεδία δραστηριότητας του και να συμβάλλουμε μαζί με τον ΣΕΒ στην ανάπτυξη κάποιων προτεραιοτήτων. Σας καλώ, λοιπόν, σε μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης. Ας ανταλλάξετε απόψεις για τις νέες τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές και ας συνεργαστούμε για την προώθηση των κοινών μας στόχων. Ευχαριστώ πολύ και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας».

Από πλευράς των Περιφερειακών Συνδέσμων συμμετείχαν, ο κ. Βασίλης Κλειτσογιάννης (ΣΒΘΣΕ), η κα. Έλενα Καματέρη (ΣΘΕΒ), η κα. Κατερίνα Ριμποπούλου (ΣΒΑΠ), ο κ. Νίκος Κοτσώνης (ΣΕΒΠΕΔΕ), ο κ. Νίκος Καμπόλης (ΣΒΣΕ) και οι κκ Φράγκου και Βαϊνά (ΣΒΘΣΕ). Από πλευράς ΣΕΒ συμμετείχαν οι κ.κ. Γ. Ξηρογιάννης, Κ. Κωνσταντίνου, Β. Μακρυγιάννη, και Ε. Ρώμα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η κα Αμανατίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δνσης Ανάπτυξης ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων.

   

Τέλος, στο πλαίσιο της Συνάντησης των Γενικών Διευθυντών απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην πρώην διευθύντρια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κ. Ευφροσύνη Δαγλαρίδη, η οποία αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης, ολοκληρώνοντας μία επιτυχημένη πορεία 36 ετών στην υπηρεσία του Συνδέσμου και της Βιομηχανίας.

Αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή της, την αφοσίωση, την εργατικότητα και τη συνέπειά της, όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους για την καλή και μακροχρόνια συνεργασία τους.