Ζεστό, αναζωογονητικό και πολύ αρωματικό: το ζεστό κρασί είναι το τέλειο ρόφημα για τις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά και για τις ημέρες των γιορτών. 

Το ζεστό κρασί αλλιώς gluhwein ή mulled wine δεν είναι απλά ζεστό κρασί, αλλά έχει μια μακρά ιστορία που ξεκινάει από τη Ρωμαϊκή εποχή. Την εποχή εκείνη συνηθιζόταν να παρασκευάζεται ένα κρασί ζαχαρούχο με μέλι, ζεσταμένο και αρωματισμένο με πιπέρι, σαφράν, φύλλα καρυδιάς και χουρμάδες. Το να το προσφέρουν στους επισκέπτες για να κλείσουν το γεύμα ήταν ένα απαραίτητο τελετουργικό. Επίσης το χρησιμοποιούσαν και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Το έθιμο να ζεσταίνουμε το κρασί και να το αρωματίζουμε στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις πιο κρύες χώρες της Ευρώπης και στις ορεινές περιοχές της βόρειας Ιταλίας. Και είναι ακριβώς χάρη στους Σουηδούς που στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα. Σταδιακά πήρε σάρκα και οστά η «οριστική» συνταγή.

Σήμερα αποτελεί παραδοσιακό ποτό του Ευρωπαϊκού βορρά. Επιπλέον χαρακτηρίζεται και ως κρασί των Χριστουγέννων. Μπορείτε να το συναντήσετε σε διάφορες παραλλαγές.

Ας δούμε πώς να φτιάξουμε ζεστό κρασί

Για ένα λίτρο κόκκινο κρασί χρειάζεστε 100 γραμμάρια ζάχαρη, μπορείτε επίσης να επιλέξετε τα αρώματα με βάση τα γούστα σας. Ωστόσο, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες εσπεριδοειδών και την κανέλα. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιείτε μοσχοκάρυδο και αστεροειδής γλυκάνισο, ξύσμα ενός λεμονιού και ένα πορτοκάλι, 6-8 γαρίφαλα, 5-6 μούρα και δυο ξυλάκια κανέλα.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο, το γαρύφαλλο και τα μούρα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και την κανέλα, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και τις ολόκληρες φλούδες. Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και ανακατεύουμε τα πάντα. Περιμένουμε να βράσει το μείγμα και το αφήνουμε για μισή ώρα το πολύ. Στη συνέχεια φιλτράρουμε το ζεστό κρασί από μια σήτα, μοιράζοντάς το στα ποτήρια.

jenny.gr