Είναι πολλές οι θεωρίες και οι σκέψεις που κάνουμε για έναν πρώην σύντροφο. Πως έχει πάρει τον χωρισμό μας; Πως τον ξεπερνάει, αλλά και με τι τρόπους τον διαχειρίζεται; Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, ωστόσο υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία στη συμπεριφορά και στις ψυχικές διεργασίες, ειδικά σε ότι αφορά τους χωρισμένους άντρες.

Αν αναρωτιέσαι και εσύ, ποια είναι η ψυχική και συναισθηματική κατάσταση ενός άντρα, μετά από έναν χωρισμό, είναι η ώρα να πάρεις τις απαντήσεις σου, σύμφωνα πάντα με μελέτες. Αν έχεις στο μυαλό σου, έναν άνδρα ως κυρίαρχο, δυναμικό και χωρίς ευαισθησίες, μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείς αυτό το στερεότυπο.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Social Science and Medicine – Qualitative Research in Health, μια ομάδα ψυχολόγων επιχείρησαν να διερευνήσουν την ψυχολογία των ανδρών μετά από ένα τέτοιο κομβικό γεγονός, όπως ο χωρισμός. Οι άντρες κλήθηκαν να περιγράψουν τη σχέση τους, τα θετικά και τα αρνητικά της, αλλά και να απαντήσουν σχετικά με το πώς ένιωθαν μετά τoν χωρισμό από τη σύντροφό τους.

Πως ένιωσαν; Τι συναισθήματα βίωσαν; Αλλά και με τι τρόπους τα διαχειρίστηκαν; Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι από τους άνδρες ανέπτυξαν κάποια συμπτώματα ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, άγχος, θυμό και αυξημένη χρήση ουσιών ή αλκοόλ. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα προηγούμενης μελέτης, η οποία είχε αναδείξει ότι οι άνδρες βιώνουν μεγαλύτερο συναισθηματικό πόνο μετά από ένα χωρισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Το αξιοσημείωτο στην πρόσφατη μελέτη, είναι επίσης και το γεγονός της απομόνωσης των αντρών. Η έντονη συναισθηματική φόρτιση, η δυσκολία στη διαχείριση της κατάστασης, αλλά και ο θυμός, τους έκανε να απομονωθούν ή να εθιστούν ακόμη περισσότερο σε κάπνισμα και αλκοόλ.

«Αυτό που συμπεράναμε είναι ότι οι άνδρες νιώθουν αρκετά απομονωμένοι μετά από έναν χωρισμό», εξηγεί ο John Oliffe, επικεφαλής της μελέτης, ιδρυτής και επικεφαλής ερευνητής του ερευνητικού προγράμματος για την υγεία των ανδρών στο Πανεπιστήμιο British Columbia στο Βανκούβερ του Καναδά. «Οι προκλήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν ενδέχεται να αφορούν τη ρηχότητα των φιλικών ανδρικών σχέσεων. Έτσι, η απώλεια ενός συντρόφου είναι τεράστια γιατί συχνά, η σύντροφος είναι το άτομο που εμπιστεύονται. Και έτσι όταν αυτή η συναισθηματική επένδυση χάνεται, μπορεί να μην έχουν άλλη διέξοδο για αυτά τα συναισθήματα».

Στα συμπεράσματα της μελέτης, αναφέρεται πως οι άντρες σε γενικές γραμμές, επιλέγουν να καταστέλλουν τα συναισθήματά τους και να μην εκδηλώνουν τα όσα αισθάνονται. Η καταπίεση αυτή, η μη αναγνώριση των δικών τους συναισθημάτων και η μη καλή σύνδεση με τον εαυτό τους, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και στην ανάπτυξη διαταραχών.

jenny.gr