Είκοσι πυρκαγιές την ημέρα, καταγράφονταν κατά μέσο όρο, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου 2023), έως και τις 27 Ιουλίου 2023, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 1.803 πυρκαγιές.

Αυτός ο μέσος όρος επταπλασιάστηκε από τις 17 έως τις 27 Ιουλίου και έγινε 67 πυρκαγιές την ημέρα, με τον συνολικό αριθμό το συγκεκριμένο δεκαήμερο να ανέρχεται σε 667 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 10 εξελίχθηκαν σε mega πυρκαγιές! Το ίδιο χρονικό διάστημα συνελήφθησαν 21 άτομα, εκ των οποίων οι 19 για εμπρησμούς από αμέλεια και οι 2 για εμπρησμούς από πρόθεση.

Επίμονα πύρινα μέτωπα σάρωσαν για μέρες δασικές εκτάσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία, Αχαΐα, Αττική και άλλες περιοχές, ενώ παρατηρήθηκε «τακτικότητα» στα σημεία εκδήλωσης. Κλιματική κρίση, μετεωρολογικές συνθήκες, ελλιπείς καθαρισμοί, εμπρησμοί, αλλά και επικίνδυνη αμέλεια, οι αιτίες εκδήλωσης και εξάπλωσης των μεγάλων πύρινων μετώπων.

Τα φετινά στοιχεία

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει το χάρτη των δασικών πυρκαγιών που έχουν αντιμετωπίσει οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα, μέσα σε ένα εφιαλτικό «τρίγωνο του διαβόλου» (υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία, ισχυροί άνεμοι).

Περίπου 4 φορές τη μέρα, σπεύδουν κατά μέσο όρο για κατάσβεση σε δασική πυρκαγιά οι πυροσβέστες της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Λάρισας, το φετινό καλοκαίρι.

Στον τομέα της ανήκει και η Μαγνησία, που τις τελευταίες ημέρες, οι κάτοικοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές, καταγράφηκε ένας θάνατος κτηνοτρόφου, και σημειώθηκαν οι ισχυρές εκρήξεις πυρομαχικών στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η συγκεκριμένη πυροσβεστική περιφέρεια καταλαμβάνει τη δυσάρεστη 1η θέση στην εκδήλωση πυρκαγιών, στη φετινή αντιπυρική περίοδο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 303 πυρκαγιές. Τα αρμόδια ανακριτικά κλιμάκια που κλήθηκαν να διερευνήσουν τα συμβάντα, χαρακτηρίζουν «ύποπτη» τη συχνότητα των φαινομένων στην περιοχή.

Στη Μαγνησία, στις 27 Ιουλίου, ημέρα της έκρηξης στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις 11:30 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα εκδηλώθηκαν 9 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή, όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργος Πουρναράς.

Τη 2η θέση καταλαμβάνει με μικρή διαφορά η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διεύθυνση Πελοποννήσου, καθώς από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οι πυροσβέστες έχουν κληθεί για επέμβαση σε συνολικά 301 φωτιές, ενώ σε άλλες περίπου 150 περιπτώσεις συναγερμού, οι φλόγες είχαν σβήσει από πολίτες προ αφίξεως.

Την 3η θέση σε αυτή τη δυσάρεστη λίστα, κατέχει η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, η οποία κατέγραφε 289 πυρκαγιές από 1η Μαΐου έως και 27 Ιουλίου, με τον μέσο όρο εκδήλωσης να ξεπερνά τις 3 πυρκαγιές την ημέρα.

Παρότι στην Αττική εκδηλώθηκαν τουλάχιστον τρεις μεγάλες πυρκαγιές, σε Λαγονήσι, Κερατέα, Λαύριο, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, Καλύβια, Μάνδρα, Μαγούλα και οριακά προς Πάρνηθα, η συγκεκριμένη περιφέρεια καταλαμβάνει την 12η και τελευταία θέση στην εκδήλωση πυρκαγιών, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στις 30.