Στα πλαίσια των δράσεων του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Τεμπών πραγματοποιεί κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων κατάρτισης για τους επαγγελματίες υγείας των υπηρεσιών του Δήμου Τεμπών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ και Κέντρο Κοινότητας), οι οποίες φροντίζουν ηλικιωμένους και άτομα με άνοια.

Η εκπαίδευση ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου από τον Ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας κ. Κωνσταντίνο Παντελή εξειδικευμένο σε θέματα Γνωστικής Νευροψυχολογίας, διδάσκων στα τμήματα Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή και ενημέρωση του προσωπικού σε θέματα νευροαποκατάστασης και ψυχικής υγείας. Στόχος της ενημέρωσης αποτελεί η δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια και τη νόσο Alzheimer με γνώμονα τη πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Η προϊσταμένη των κοινωνικών δομών του δήμου, κα Τσικλητάρη Πανωραία, παρευρισκόμενη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης επισήμανε ότι οι στόχοι του δήμου έχουν σκοπό:

• Την καταγραφή και χαρτογράφηση του πληθυσμού όλων των δημοτικών Κοινοτήτων.

• Το ψυχομετρικό έλεγχο των γνωστικών λειτουργιών (π.χ., μνήμη)

• Την αξιολόγηση και διαχείριση περιστατικών

• Τη γνωστική ενδυνάμωση ή τη γνωστική διατήρηση (ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών όπως της μνήμης, με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις)

• Τη διασύνδεση με τις τοπικές ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες για άτομα που αδυνατούν να μετακινηθούν πέραν της κατοικίας τους

• Την ευαισθητοποίηση της κοινότητας

• Την εκπαίδευση των «φροντιστών» ατόμων με άνοια

Στην εκπαίδευση παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κ. Γκατζόγιας Παναγιώτης, ο οποίος αφού ευχήθηκε μια καλή και δημιουργική χρονιά, χαιρέτησε το εν λόγω εγχείρημα αναφέροντας.

" Για τον Δήμαρχο αλλά και για όλους μας αποτελεί προτεραιότητα η ευημερία και η προαγωγή της υγείας των πολιτών μας. Η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου".