Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των θερμών αέριων μαζών από την Αφρική που θα δημιουργήσουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται στις ελάχιστες τιμές τους πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο πρώτος μεγάλος καύσωνας, που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα έχει μεγάλη διάρκεια – ίσως και δέκα ημέρες- βρίσκεται προ των πυλών με τις θερμοκρασίες σήμερα να αγγίζουν τους 35 και 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία από την Τετάρτη το βράδυ ξεκινά η θερμή μεταφορά με μεγάλη ένταση, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα έχουν προηγηθεί θερμοκρασίες της τάξεως των 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη πλέον σε όλα τα ηπειρωτικά θα έχουμε 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Η κορύφωση του καύσωνα ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες δείχνει να έρχεται την Παρασκευή με 43 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Θεσσαλίας (Λάρισα), της Στερεάς και της Πελοποννήσου με τάση για μικρή υποχώρηση το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα χρειάζεται προσοχή, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών θα είναι αυξημένος.