Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος -μετά από διετή αναστολή λόγω της πανδημίας- από τις 26 έως τις 29 Μαΐου σε όλη τη χώρα, τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.

Η είσοδος για τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.

- «Υδάτινοι δρόμοι: ροές από την αρχαία κρήνη στον Πηνειό»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στο πλαίσιο της δράσης, θα υποδεχτεί τους φίλους της, μικρούς και μεγάλους, στις εκδηλώσεις που οργάνωσε σε χώρους της αρμοδιότητάς της.

Την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου, αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας μαζί με μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα ταξιδέψουν στους δρόμους της ιστορίας της πόλης μας, ακολουθώντας μια διαδρομή στο κέντρο της πόλης και γνωρίζοντας μνημεία που έχουν σχέση με το νερό.

Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί δίπλα στο ποτάμι, όπου οι μικροί μαθητές θα συμμετάσχουν στα παιχνίδια που θα ετοιμάσουν γι’ αυτούς εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Ελασσόνας. Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αγ. Μπλάνα – Παλαιοχριστιανικό Λουτρό.

Ημερομηνίες εκδήλωσης: Πέμπτη 26 & Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Ώρα εκδήλωσης: 10-12π.μ.

-Το Σάββατο 28 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, παραποτάμια πεζοπορία, που θα ξεκινήσει από τον χείμαρρο «Μυλαύλακο» στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς και θα καταλήξει στο Αρχοντικό Αλεξούλη στην Αγιά. Η οικογένεια Αλεξούλη, που έγινε γνωστή λόγω της εξαγωγής βαμμένων νημάτων στην Ευρώπη τον 18ο αι., διατηρούσε τα βαφεία της δίπλα στον χείμαρρο όπου θα γίνει η πεζοπορία.

-Τέλος, την Κυριακή 29 Μαΐου ποδηλάτες θα ακολουθήσουν μια καταπράσινη διαδρομή, που θα ξεκινήσει από το Στόμιο, χωριό στις εκβολές του Πηνειού, και θα καταλήξει στο πετρογέφυρο του Ομολίου, μνημείο της Οθωμανικής περιόδου, όπου θα ακολουθήσει ενημέρωση για την ιστορία του μνημείου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2413508242