Σε μία περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η στροφή στις αξίες, στις ρίζες μας και γενικά στην παράδοση αποτελεί έναν τρόπο επανεκτίμησης της σημερινής κατάστασης, μέσα από τα βιώματα του παρελθόντος, αλλά και συνεκτικό κρίκο της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Τεμπών, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Συλλόγους του Δήμου Τεμπών, συνδιοργάνωσαν πολιτιστική εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή των Συλλόγων στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τρίτη στις 27 Ιουνίου νωρίς το βραδάκι στην πλατεία «Ζήση Λιούπα» στο Μακρυχώρι, με κεντρική ομιλήτρια την κυρία Φανή Καλοκαιρινού, Διευθύντρια Λαογραφικού – Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Η κυρία Καλοκαιρινού βαθιά γνώστης της Λαογραφίας και της Παράδοσης της Θεσσαλίας, μεταξύ των άλλων ανέφερε:

«Στη σύγχρονη εποχή, οι Σύλλογοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους, να τα αναδείξουν και να συμβάλλουν στην τοπική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου τους. Μέσω συγκεκριμένων σχεδίων δράσης μπορούν να θέσουν τις βάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της κάθε περιοχής».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο οποίος ανέφερε: «ευχαριστούμε θερμά την κ. Φανή Καλοκαιρινού για την αμέριστη συμπαράσταση και εθελοντική συμβολή της προς το Δήμο Τεμπών, καθώς η ίδια αγαπά ιδιαίτερα τη λαογραφία και την παράδοση και έχει διαπιστώσει ότι στο Δήμο Τεμπών η λαογραφική ταυτότητα είναι μεγάλη.

Ακόμη, ευχαριστώ θερμά τους Συλλόγους του Δήμου, που συμμετείχαν στην εκδήλωση και τους Συλλόγους του Δήμου Τεμπών που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση με παρουσιάσεις και βιωματικές δράσεις, καθώς και τους Συλλόγους από τη Λάρισα. Συγκεκριμένα, ευχαριστώ θερμά: το Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης, το Σύλλογο Γυναικών περιοχής Συκουρίου, το Σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου, το Σύλλογο Γυναικών Πυργετού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργετού, το Συνεταιρισμό Γυναικών-«οι Αντιγονίδες των Γόννων», τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης και τη βιβλιοθηκονόμο του Δήμου Τεμπών κα. Χάιδω Πανταζή, το Σύλλογο Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας και την Επίτιμη Πρόεδρο κα. Εύη Παπαχατζοπούλου, τα μέλη του ΔΣ του Ιστορικού Μουσείου Λάρισας και τη Χορωδία Γυναικών Μακρυχωρίου.

Επίσης, ευχαριστώ τον Σύλλογο Γυναικών Καλοχωρίου, τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καλοχωρίου, τον Σύλλογο Παραποταμιτών “Ο Προφήτης Ηλίας”, τον Μ.Ε.Σ Καλοχωρίου, τον Μ.Ε.Σ Ελάτειας, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Πουρναρίου, τον Σύλλογο Γυναικών Γόννων, τον Μορφωτικό Σύλλογο Γόννων, τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης, τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Όσσας, τους εκπροσώπους από τα Λαογραφικά Μουσεία Συκουρίου, Αμπελακίων, Γόννων, Ελάτειας, Σπηλιάς, τον Σύλλογο Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών “Ο Όλυμπος”, την Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, τον Σύνδεσμο Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων “Η Αγία Παρασκευή” και τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Καλαρρυτινών.

Τέλος, επισημαίνω ότι ήταν μία πραγματικά επιτυχημένη εκδήλωση κατάμεστη από κόσμο και σκοπός της δημοτικής Αρχής είναι να συνεχίσει να προάγει τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας».

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πινακάς, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ντόντος, Μητσογιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Καραναστάσης, κ. Κυρίτσης, η Πρόεδρος Κοινότητας Μακρυχωρίου κα. Μαγαλιού-Καραπάνου, η Διευθύντρια Α’ Εκπαίδευσης κα. Αικατερίνη Καραγιώργου, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων, πολλοί κάτοικοι και αρκετοί επισκέπτες.