Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Φαρσάλων την Πέμπτη 28 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων και ώρα 10:00 πμ, ανοιχτή δράση ευαισθητοποίησης όλων των σχολείων της τοπικής σχολικής κοινότητας του Δήμου, ορμώμενοι από την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης «21 Μαρτίου» και με τίτλο «Πες το με Ποίηση: Ειρήνη».

Συγκεκριμένα σε πρώτο χρόνο, τα στελέχη των δύο υποέργων του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων, η Παιδαγωγός Πελεκούδα Χριστίνα και η Δασκάλα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Τσιάμπα Μαρία, κατά το μήνα Φεβρουάριο και Μάρτιο 2024, πραγματοποίησαν δράση/κάλεσμα με τακτές επισκέψεις στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φαρσάλων, με στόχο την έκφραση των παιδιών μέσα από αυτή τη μορφή τέχνης.

Στόχος ήταν η προώθηση και προαγωγή της Ειρήνης, με τα παιδιά να μεγαλουργούν μέσα από τα ποιήματά τους στέλνοντας ηχηρά μηνύματα.

Σε δεύτερο χρόνο, υλοποιήθηκε η παρουσίαση της βιωματική δράσης στο αμφιθέατρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων από τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας με τη συμμετοχή της εκπαιδευτικού, ποιήτριας και Αντιδημάρχου κ. Χρυσούλας Φούφα, η οποία μίλησε για την συμβολή της στη δράση μέσω της υποστήριξής και καθοδήγησή της κατά τη συγγραφή των ποιημάτων. Η δράση πλαισιώθηκε από ομιλία της Κύπριας ειρηνίστριας, εκπαιδευτικού και ποιήτριας Κυριακής Δράκου η οποία με αφορμή τα 50 χρόνια από την Τουρκική Κατοχή στην Κύπρο, μίλησε στα παιδιά για δικά της βιώματα και μετέφερε ειρηνικά μηνύματα και ποιήματα. Τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, με περηφάνια διάβαζαν τα ποιήματα που τα ίδια δημιούργησαν.

Η εκδήλωση έκλεισε με ποίημα της κ. Δράκου του οποίου οι στίχοι ήταν γραμμένοι σε πανό που άνοιξαν όλα τα παιδιά, στο προαύλιο του σχολείου διαβάζοντάς το παράλληλα.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Θανάσης Γεροβασίλης, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο έργο, τη λειτουργία και τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γεροβασίλης τόνισε πως «το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με τις κοινωνικές υπηρεσίες. Πληροφορεί και διασύνδεει τους πολίτες με φορείς και προγράμματα, τους υποστηρίζει ως προς τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, δημιουργεί πλαίσιο συνεργασίας με τα σχολεία του Δήμου με σκοπό την ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους κ.α.».

Συνεχάρη επίσης τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας για την πρωτοβουλία τους, τα Σχολεία της Τοπικής Κοινότητας που συμμετείχαν, τα παιδιά, τους, δασκάλους τους και τους διευθυντές των σχολείων.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Αθλητικών Εγκαταστάσεων κ. Δημήτρης Γεωργατζής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φαρσάλων κ. Ντίνος Βαρακλιώτης, το μέλος του Δ.Σ. της Κοινότητας κ. Δημήτρης Πατσιούρας και η Διευθύντρια και Υπεύθυνη Πράξης Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων κ. Βέρα Β. Κυρίτση.

Στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων που συμμετείχαν στην εκδήλωση:

• Πελεκούδα Χριστίνα, Παιδαγωγός Κέντρου Κοινότητας

• Λιάπη Βασιλική, Κοινωνιολόγος – Συντονίστρια Παραρτήματος

• Τσιάμπα Μαρία, Παιδαγωγός Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Παραρτήματος Ρομά Κέντρου Κοινότητας

• Βακαλούλη Αθανασία, Νοσηλεύτρια Παραρτήματος Ρομά Κέντρου Κοινότητας

Τα σχολεία της Τοπικής Κοινότητας Φαρσάλων που συμμετείχαν ήταν τα εξής:– 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων

– 2ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων

– 3ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων

– 4ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων

– Δημοτικό Σχολείο Βαμβακούς

– Δημοτικό Σχολείο Ευυδρίου – Λόφου

– Δημοτικό Σχολείο Σταυρού

– Δημοτικό σχολείο Ερέτριας

– Δημοτικό Σχολείο Διλόφου

Τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Με Παράρτημα Ρομά ευχαριστούν τους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την ενεργό συμμετοχή τους στη δράση. Ιδιαίτερα ευχαριστούν τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Γεροβασίλη Αθανάσιο, τη κα Φούφα Χρυσούλα για την υποστήριξη της δράσης στα σχολεία καθ όλη τη διάρκεια της υλοποίησής της, τη κα Δράκου Κυριακή για τη συμβολή της στη δράση, τη διευθύντρια κα Κυρίτση Β. Βέρα για όλη τη στήριξη κατά την υλοποίηση της δράσης καθώς και όλους όσους παρευρέθηκαν.

***Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Φαρσάλων Υλοποιείται από τον Δήμο Φαρσάλων στα πλαίσια της Πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων(Συνεχιζόμενη Δομή)». Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

-Ισόγειο Δημαρχιακού Καταστήματος, Πλατεία Δημαρχείου Τ.Κ 40300, Φάρσαλα

Τηλ 2491350167-168,e-mail.:k.koinotitas@dimosfarsalon.gr

-Παράρτημα Ρομά: Οικισμός Λυόμενων Κατοικιών,3η Πτέρυγα Εργατικών Κατοικιών,Τηλ.2491025805, 2491305022

e-mail:Kkoinotitas_roma@dimosfarsalon.gr