Την Παρασκευή 16.12.2022 έλαβε χώρα συνάντηση στο Δημαρχείο του Δήμου Φαρκαδόνας, παρουσία του Δημάρχου Φαρκαδόνας, κ. Αγναντή Σπυρίδωνα και του Αντιδημάρχου, κ. Ιωάννη Γεωργουλόπουλου, των Δ.Σ. των ΤΟΕΒ Ζάρκου, Τιτανίου, Σελλάνων, Λυγαριάς, Πηγής, Ράξας, Μουριάς, Κεφαλόβρυσου Μικρού, Φηκής, Διαλεχτού, Ριζώματος, Μεγάλων Καλυβίων, Δαμασίου, Γόμφων, Αγίων Αποστόλων, Θεόπετρας, Κλοκωτού, Μεγάρχης, Ταουσάνης, Περιστέρας, Σαρακίνας, Βασιλικής, Λυγαριάς, Ρογγίων, Θεσσαλιώτιδας, Ενιπέα Φαρσάλων και ΓΟΕΒ ΣΕ Θεσσαλίας, κατά την οποία καθορίστηκε το πλαίσιο των αιτημάτων των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, τα οποία χρήζουν άμεσης ρύθμισης από την πολιτεία, τα οποία είναι:

1. Η αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και την θεσμοθέτηση αγροτικού τιμολογίου το οποίο θα κυμαίνεται στο κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος.

2. Η θέσπιση κινήτρων προκειμένου να ενταχθούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων σε ενεργειακές κοινότητες με ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού (π.χ. αυξημένη χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενεργειακής κοινότητας).

3. Μερική ανάκτηση του περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να κυμαίνεται και για την Θεσσαλία στα επίπεδα της υπόλοιπης χώρας.

Στον Σκρέκα θα απευθυνθούν παραγωγοί και ΤΟΕΒ

Η συγκεκριμένη συνάντηση της Φαρκαδόνας είναι η δεύτερη που γίνεται. Η πρώτη έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του ΤΟΕΒ Τρικάλων.

Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση της Φαρκαδόνας, ο Βασίλης Γιαννάκος, εκ των πρωτεργατών της κίνησης και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, ελήφθη απόφαση να απευθυνθούν μαζικά τα ΤΟΕΒ στον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ούτως ώστε να υπογραφεί η ΚΥΑ με το ΥπΑΑΤ και να εφαρμοστεί καθ' ολοκληρίαν η πρόβλεψη για μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80%, γιατί μέχρι τώρα αυτό δεν ισχύει. Έχουμε φτάσει στο σημείο, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου να πληρώνουν οι οργανισμοί για κάθε κιλοβατώρα αντί για 0,07 -0,09 ευρώ, 0,19 ευρώ, δηλαδή με λίγα λόγια το κόστος έχει εκτοξευθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ο ΤΟΕΒ Φαρσάλων είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ένα καπέλο στο ρεύμα για την περίοδο την προηγούμενη της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο να υπάρξει σταθερή τιμολόγηση, που να ισχύει για ΤΟΕΒ και ιδιωτικές γεωτρήσεις. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα αποστραγγιστικά των ΟΕΒ, συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας παράλληλα, ότι ορισμένοι δήμοι που επενδύουν σε φωτοβολταϊκά, αν δεν... συμπαθούν τον εκάστοτε πρόεδρο ενός ΤΟΕΒ για τον άλφα ή βήτα λόγο, αφήνουν εκτός του έργου τους ΤΟΕΒ...

Βρόχος το περιβαλλοντικό τέλος

Στην συνέχεια ο κ. Γιαννάκος αναφέρεται και σε ένα ακόμα θέμα που απασχολεί τους αγρότες, αλλά και τα ΤΕΟΒ της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Όσον αφορά στη λεκάνη απορροής του Πηνείου το 2017 η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το περιβαλλοντικό τέλος, που είναι μεγαλύτερο σε περιοχές με υδατικό έλλειμα όπως η δική μας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η λιγότερο υδροβόρα καλλιέργεια για τη νέα χρονιά είναι το βαμβάκι... το οποίο απαιτεί 450 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα και ένα περιβαλλοντικό τέλος που αντιστοιχεί φέτος σε 0,025 ευρώ ανά κυβικό φέτος.

Αυτό βέβαια δεν εισπράττεται σήμερα, αλλά κάποια στιγμή, ίσως και από του χρόνου, το πράσινο ταμείο, θα έχει δυνατότητα να μας τα πάρει από τους λογαριασμούς. Για την επόμενη χρονιά στο βαμβάκι το περιβαλλοντικό τέλος θα είναι 0,023 ευρώ ανά κυβικό. Αυτό αντιστοιχεί σε χρέωση 10,3 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή αναμένεται εκτόξευση των λογαριασμών. Μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι ψηφισμένα, αλλά δεν εφαρμόζονται.

Στην Θεσσαλονίκη στον κάμπο, η αντίστοιχη χρέωση είναι μόλις 1,5 λεπτό ανά στρέμμα γιατί υπάρχει επάρκεια νερού. Εμείς ζητάμε να μην εφαρμοστεί με τη σημερινή μεθοδολογία το τέλος το περιβαλλοντικό, αλλά να πληρώσει και η Θεσσαλία ένα τέλος που να αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χρεώσεων, που πληρώνει όλη η Ελλάδα. Αν γίνει αυτό, τότε από τα 10,3 ευρώ, θα πάμε σε χρέωση 1,3 ευρώ το στρέμμα και θα μπορούμε να ανταποκριθούμε. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν και τα έργα τα αρδευτικά στη Θεσσαλία».

Aλέξανδρος Μπίκας - agrotypos.gr