Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 79 ετών η πολύ αγαπητή διακεκριμένη ζωγράφος Ρένα Τσιτώτα. Γεννημένη στην Λάρισα από γνωστή – ηρωική οικογένεια που άφησε ιστορία μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε το 3ο Γυμνάσιο Θηλέων. Η αγάπη της για την τέχνη ξεκίνα από τα χρόνια του Λυκείου όπου γράφει ποίηση και ασχολείται με το σχέδιο και τη ζωγραφική.

Γύρισε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, μελέτησε μεγάλους ζωγράφους και ξεκίνησε να αναπτύσσει την δική της ζωγραφική φόρμα. Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1964 στην Αμερικανική βιβλιοθήκη.
Έκτοτε πραγματοποίησε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό μεταξύ άλλων στα: Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Αίθουσα Τέχνης Κρεωνίδης (Αθήνα) και στο εξωτερικό στα: Gallery Athenaeum, Σικάγο, Η.Π.Α., Steps Gallery, Μελβούρνη Αυστραλία, Δημοτική Πινακοθήκη Λευκωσίας Κύπρος, Δημοτική Πινακοθήκη Γκρατς Αυστρία κ.ά. Έργα της υπάρχουν σε μουσεία και σε συλλογές, όπως στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Κατσίγρα, Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.
Το 2009 βραβεύτηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και την αντιδημαρχία Πολιτισμού, διά του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Βασίλειου Γάκη, για την προσφορά της στην τέχνη της ζωγραφικής.
Η κηδεία της θα τελεστεί την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 12 00 στον Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα κοιμητήρια της Θέρμης.

parallaximag.gr