Μια πολύ σημαντική αναγνώριση ήρθε για την ΩΡΛ Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με την δημοσίευση της αρ.Γ2α/οικ.64407/4-12-2023 Απόφαση του Υπουργείου Υγείας στο υπ’ αρ. 6999/τ.Β ́/13-12-2023 ΦΕΚ (ΑΔΑ: 6701465ΦΥΟ-ΞΤΡ), με το οποίο η συγκεκριμένη κλινική ορίζεται ως κέντρο εμφύτευσης κοχλιακών εμφυτευμάτων σε ασθενείς με απώλεια ακοής με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή ΩΡΛ κ. Χ. Σκουλάκη.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Η αναγνώριση αυτή ήρθε σαν επιστέγασμα των πολύχρονων προσπαθειών του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δ. Κατσικονούρη, και του καθηγητή κ. Χ. Σκουλάκη. Με αυτό το δεδομένο οι κάτοικοι της Θεσσαλίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακοής θα μπορούν να εξυπηρετούνται και να λύνουν το πρόβλημα τους στη Λάρισα χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά, ανάλογα κέντρα υπάρχουν μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Τα Κοχλιακά εμφυτεύματα είναι ένα μοναδικό ιατρικό επίτευγμα που με την τοποθέτηση του αποκαθίσταται σε ικανοποιητικό βαθμό η αίσθηση της ακοής σε ανθρώπους που για διάφορους λόγους έχουν πλήρη ή σχεδόν πλήρη απώλεια τις ακοής τους (κωφοί). Η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να έχει τέτοιο πετυχημένο αποτέλεσμα με καμιά άλλη αίσθηση, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για άλλες αισθήσεις (π.χ όραση).

Η τοποθέτηση του κοχλιακού εμφυτεύματος επαναφέρει τον ασθενή με κώφωση στον κόσμο των ακοόντων και συμβάλλει στην αποκατάσταση της κανονικότητας στην καθημερινότητα του και στην κοινωνική και επαγγελματική του ένταξη.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, εκτός από τον επιστημονικά υπεύθυνο κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΣΚΟΥΛΑΚΗ Καθηγητή ΩΡΛ το κέντρο στελεχώνουν οι κ.κ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ Καθηγητής ΩΡΛ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΛΑΓΙΑΝΝΗ Δ/ντρια ΕΣΥ ΩΡΛ, ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΑΙΟΥ Επιμελήτρια Β’ ΩΡΛ, ΦΑΝΗ ΣΑΙΝΗ Επικουρική ιατρός ΩΡΛ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ Επικουρικός ιατρός Ω.Ρ.Λ., ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΟΥΡΗ Ψυχολόγος, ΜΑΓΔΑ ΝΙΚΟΛΑΡΑΪΖΗ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΟΓΔΟΥ Λογοθεραπεύτρια, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΤΖΑΛΑΣ Λογοθεραπευτής και ΜΑΡΙΑ ΔΑΛΛΙΟΥ Κοινωνική Λειτουργός.

Η ΩΡΛ Κλινική του ΠΓΝΛ, βασισμένη στην τεχνογνωσία που έχουν οι δύο ιατροί, ο κ. Σκουλάκης και η κ. Μαίου οι οποίοι εκπαιδεύθηκαν ειδικά στην Γλασκώβη της Σκωτίας και με την επιστημονική συνδρομή όλης της ομάδας του κέντρου θα μπορεί πλέον να τοποθετεί κοχλιακά εμφυτεύματα και να εκπαιδεύει τους ασθενείς στη χρήση τους, εντελώς δωρεάν, αφού το κόστος της εμφύτευσης, παρότι μεγάλο, καλύπτεται από τα ταμεία».