Στα 380 περίπου ανήλθαν τα παιδιά και οι έφηβοι που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, εκ των οποίων μάλιστα δέκα εμφάνισαν και μυοκαρδίτιδα – περικαρδίτιδα, με συνέπεια να χρειαστεί να νοσηλευτούν ακόμη περισσότερο χρονικό διάστημα.

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Συρογιαννόπουλος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» ανέφερε πως «μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας περίπου 380 παιδιά και έφηβοι νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Οι νοσηλευόμενοι προέρχονταν και από τις τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας».

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως σύμφωνα με τον καθηγητή, το 50% των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν στην Παιδιατρική Κλινική, αφορούν βρέφη, δηλαδή μέχρι ενός έτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μέσος χρόνος νοσηλείας ήταν τρεις με τέσσερις μέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και περιπτώσεις που τα παιδιά έπρεπε να νοσηλευτούν ακόμη περισσότερο χρόνο.

Ο κ. Συρογιαννόπουλος ανέφερε πως καταγράφηκαν δεκαπέντε περιπτώσεις παιδιών που ασθένησαν από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, ενώ σε άλλα δέκα παιδιά και εφήβους παρουσιάστηκαν μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα. Τα παιδιά αυτά έπρεπε να νοσηλευτούν περισσότερες μέρες.

Στο ερώτημα, ποιες είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υγεία των ανθρώπων, ο κ. Συρογιαννόπουλος σημείωσε πως «μπαίνουμε σε μια εποχή, όπου οι άνθρωποι που νόσησαν από τον κορωνοϊό, ειδικά, αυτοί που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, θα πρέπει να παρακολουθούνται, αν παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα, ως υπόλειμμα του κορωνοϊού. Και εκεί που θα πρέπει να δώσουμε έμφαση, είναι η καρδιά, το γαστρεντερικό και το κεντρικό εγκεφαλικό σύστημα».

Μάλιστα τόνισε πως στα νοσοκομεία θα υπάρχουν κλινικές οι οποίες θα αναλάβουν να παρακολουθούν την υγεία των ανθρώπων που νόσησαν σοβαρά από τον κορωνοϊό.

Μάλιστα υπογράμμισε πως «ακόμη και για τα παιδιά και τους εφήβους που κόλλησαν από τον κορωνοϊό και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αλλά παρέμειναν σπίτι τους και το πέρασαν με ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν στο μέλλον θα εμφανίσουν κάποια υπολείμματα του ιού. Για το θέμα αυτό γίνονται ήδη μελέτες από ερευνητές».

e-thessalia.gr